Tak wygląda chleb upieczony z mieszanki w przekroju. Upieczony chleb ma tylko 1,7 grama węglowodanów w 100 gramach produktu. Potwierdzone badaniami - wyniki badań na dole oferty.
Jedyny taki produkt na polskim rynku. Mieszanka do samodzielnego wypieku pieczywa ketogenicznego odpowiedniego dla osób: na diecie KETO, niskowęglowodanowej, białkowej, ale także osób chorych na cukrzycę, szczególnie typu 1. Ten produkt powstał w naszej firmie z dwóch powodów. Pierwszy to zapytania Klientów, którzy masowo pytali, dlaczego nie mamy takiego pieczywa. Drugi to... Wśród pracowników mamy kilku, którzy stosują KETO i jednego, który choruje na cukrzycę typu 1. Potrzebny był więc chleb, który będzie jednocześnie spełniał kilka warunków. Mieliśmy więc kilkoro królików doświadczalnych i można było przystąpić do pracy i stworzyć pieczywo, które będzie miało:
- naturalny skład bez żadnych świństw, których w chlebie być nie powinno
- łatwość przygotowania w domu z wykorzystaniem podstawowego sprzętu kuchennego, bez wymysłów typu piece konwekcyjne, garowniki i wagi jubilerskie, by się nie pomylić z dozowaniem składników
- niski indeks glikemiczny. Chleb miał nie wpływać na poziom glikemii lub wpływać w minimalnym stopniu
- prostota przechowywania i łatwość dawkowania - powtarzalna jakość i zawsze ten sam smak
- 99,999 procent surowców pochodzenia naturalnego. Dlaczego nie 100? O tym za chwilę.
- produkt odpowiedni wegetarian
- długa data ważności, czyli brak w składzie składników, które mogłyby prowadzić do zepsucia się mieszanki
- dobry smak, akceptowalny również dla osób, które nie przepadały za znanymi im do tej pory chlebami ketogenicznymi często opartymi o mąkę łubinową, która daje gorzki posmak
- trwałość wypieczonego produktu
- akceptowalna cena, by chleb nie kosztował po 30-40 złotych - minimalna ilość węglowodanów, wysoka zawartość błonnika, białka i dobrego tłuszczu
Czy to się udało? Uważamy, że tak. Spełniliśmy wszystkie te założenia chociaż trwało to pół roku. Przetestowaliśmy około 80 przepisów, które wcześniej stworzyliśmy piekąc chleb za chlebem i poprawiając błędy. Zmienialiśmy proporcję i składniki. Uważamy, że powstał rewelacyjny produkt, który zyska aprobatę Klientów. Daj nam znać pisząc opinię o produkcie.
Czym jest nasz chleb ketogeniczny? To sucha mieszanka pozwalająca przygotować chleb w domu z użyciem sprzętu, który każdy ma w domu.
Nasz chleb ma prosty skład: odtłuszczona mąka lniana - czyli nic innego jak siemię lniane w postaci rozdrobnionej po tłoczeniu oleju lnianego, zwykłe siemię lniane, słonecznik, błonnik roślinny, suszony zakwas pszenny, soda oczyszczona i sól kuchenna. W składzie nic więcej nie ma. Żadnych konserwantów, polepszaczy, środków do przetwarzania mąki, enzymów, barwników, karmelu. Soda oczyszczona jest w produkcie dlatego, że na czymś on musi wyrosnąć. Suchy zakwas pszenny to za mało. Mogliśmy użyć: proszku do pieczenia - zostawiał posmak, drożdży suszonych - mają w składzie stearynian sorbitolu (e491). Mogliśmy stworzyć mieszankę do której trzeba dodać świeży zakwas - ale to już by utrudniało przygotowanie chleba w domu. Kolejna możliwość to wymuszenie na Klientach by robili w domu starter ze zwykłych drożdży - za dużo czasu i brak powtarzalności. Wybór padł więc na sodę oczyszczoną, czyli nieszkodliwy dodatek do żywności.
Gdy mieliśmy już gotową mieszankę i upieczony z niej chleb - oba produkty wysłaliśmy do badania w akredytowanym laboratorium, by uzyskać potwierdzenie, że chleb jest taki, jak być powinien. Dla osób na diecie KETO, niskowęglowodanowej czy cukrzyków liczą się makro składniki. One są tu najważniejsze, bo decydują o osiąganych efektach diety. Niezależne laboratorium potwierdziło, że przyjęte proporcje i wybrane składniki dają taki efekt, jaki chcemy uzyskać. Chleb ma tylko 1,9 grama węglowodanów w 100 gramach upieczonego chleba. Zwykłe chleby mają ich 30-50 gramów. Wyniki badań w formie pełnej umieszczamy na dole oferty. Tłuszczu w 100 gramach upieczonego chleba jest 21 gramów, błonnika aż 17 gramów i tyle samo białka. Wartość kaloryczna to równe 300 kalorii w 100 gramach chleba. W gotowym, upieczonym chlebie 98 procent kalorii pochodzi z białka i tłuszczu, a nie z węglowodanów.
Jak to upiec
W opakowaniu znajduje się 500 gramów mieszanki. Spokojnie piecze się z niej dwa chleby po około 350-500 gramów w zależności do użytych dodatków lub ich braku. O dodatkach napiszemy za chwilę. 350-450 gramów chleba może wydawać się mało. Zapewniamy jednak, że chleb jest naprawdę syty. Wyjaśniamy to dokładnie w dalszej części tekstu. Do upieczenia chleba potrzebujemy sprzętu, który każdy ma w domu i składników, które również są w każdej kuchni.
1. 250 gramów mieszanki, czyli równe pół opakowania wsypujemy do miski lub Thermomixa.
2. Dolewamy 250 mililitrów letniej wody, wbijamy jedno jajko kurze i dolewamy 20 mililitrów oleju, lub oliwy. Można również użyć rozpuszczonego masła klarowanego, smalcu czy łoju wołowego - oczywiście te tłuszcze muszą być wystudzone.
3. Włączamy mikser i miksujemy na najwyższych, możliwych obrotach przez dwie minuty. Obroty muszą być wysokie, by ciasto się nam dobrze napowietrzyło.
4. Gdy mikser sobie pracuje prosimy rozgrzać piekarnik do 220 stopni włączając dolną i górną grzałkę.
5. Przygotowujemy foremkę - ciasto powinno ją wypełnić do 2/3 wysokości. Jeżeli mamy zwykłą foremkę - warto ją przesmarować tłuszczem lub wyłożyć pergaminem. Gdy mamy foremkę z powłoką zapobiegającą przywieraniu - nie jest to potrzebne.
6. Przed włożeniem do pieca ciasto należy naciąć nożem wzdłuż na głębokości około 1 centymetra. Zapobiegnie to niekontrolowanemu pęknięciu chleba w czasie pieczenia. Nie jest to oczywiście konieczne. Wiele osób lubi bardziej rustykalny wygląd i pęknięcia, które pojawiają się na naturalnych chlebach im nie przeszkadzają.
7. Pieczemy 60 minut.
Co dodać do chleba
Mieszanka jest na tyle uniwersalna, że spokojnie można się nią pobawić i dostosować walory smakowe produktu do własnych preferencji smakowych i walorów zdrowotnych. Prosimy tylko uważać z proporcjami by suma dodatków nie przekroczyła 50 gramów - czyli 10 procent wagi ciasta z podanego przepisu. Do chleba możecie dodać, co tylko lubicie. Co na przykład?
- kawałki wędzonej słoniny pokrojonej w drobną kostkę
- dowolne orzechy
- pestki dyni
- posypać makiem
- suszone grzyby - drobno pokrojone suszone pomidory w oliwie
- owoce suszone typu żurawina, morele czy śliwki wędzone - oczywiście wtedy w chlebie wzrośnie ilość węglowodanów - przyprawy typu: kurkuma, papryka, albo nero di sepię - chleb wyjdzie czarny - przyprawy ziołowe takie jak lubczyk, oregano, suszony czosnek, rozmaryn czy inne. Zarówno suszone jak i świeże
Takie są wyniki badania produktu: Chleba upieczonego z mieszanki
A ta wyglądają makrosładniki dla samej, suchej mieszanki.