Chleb
Techniki wypieku, przepisy, wskazówki
Hamelman Jeffrey
Wydawnictwo: Buchmann
ISBN: 978-83-280-1259-2
Tłumaczenie: Kowalczyk Jakub
Format: 18.5x23.0cm
Liczba stron: 478
Oprawa: Miękka
Wydanie: 2, 2013 r.
Uznana za najlepszą wśród książek Kucharskich poświęconych pieczeniu chleba - za jego „biblię” - zawiera 140 przepisów, od bagietek, poprzez różne rodzaje pełnoziarnistego chleba i po chleb z gruboziarnistej mąki pszennej typu semolina, aż po włoskie pieczywo drożdżowe typu focaccia. Prezentuje całą gamę technik piekarskich na wszystkich etapach wytwarzania chleba od wytworzenia zakwasu po dekorowanie.
Chleb
Domowa piekarnia
Kucharski Piotr
Wydawnictwo: Pascal
ISBN: 978-83-7642-418-7
Format: 20.0x26.0cm
Liczba stron: 272
Oprawa: miękka
Wydanie: 1, 2014 r.
Ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych.
Chleb. Domowa piekarnia to nie tylko książka kucharska, prezentująca ponad 70 przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki na zakwasie, pieczywo drożdżowe, słodkie przysmaki i potrawy, które można z chlebem podawać. To także piękna historia rodzinnej tradycji, pełna ciepła opowieść o fascynacji piekarnictwem oraz miłości do chleba.
PIOTR Kucharski - zwycięzca drugiej edycji konkursu „Gotuj o wszystko”. W jego rodzinie już od trzech pokoleń piecze się chleb. Można go oglądać w programie Dzień Dobry TVN.
W świecie opętanym antyglutenową zarazą ta książka ma moc wywrotową. Jej autor wychował się w piekarni swoich dziadków i na pieczywie zna się jak mało kto. Czytajcie, a zgłodniejecie! /Maciej Nowak/