Pan Blanco to klasyczne białe pieczywo w wersji bezglutenowej. Podstawą do wypieku tego chleba była skrobia kukurydziana oraz mąka ryżowa. Mikstura została wzbogacona o błonnik - psyllium, czyli łupiny nasion babki jajowatej, który pomaga regulować pracę jelit. Całość tworzy aromatyczne i smaczne pieczywo, które możemy spożywać klasycznie lub w formie tostów.
Pan Blanco świetnie zastępuje typowy biały chleb, jest sycący i odżywczy.
W zależności od partii producenta dostępne produkty mogą różnic się szatą graficzną (zdjęcie po lewej i na dole).
Składniki:
- Woda
- Skrobia kukurydziana
- Mąka ryżowa
- Włókno roślinne (psyllium)
- Substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza
- Olej słonecznikowy
- Białko sojowe
- drożdże
- Sól
- Cukier
- Błonnik cytrusowy
Może zawierać śladowe ilości ŁUBINU
W 100 g produktu:
- energia: 889 kJ / 211 kcal
- tłuszcz: 2,7 g w tym kwasy nasycone: 0,4 g
- węglowodany: 41 g w tym cukry: 7,9 g
- białko: 2,4 g
- sól: 1,3 g
- błonnik: 7,3 g
Pan Blanco dedykowany jest wszystkim z uwzględnieniem osób nietolerujących glutenu oraz laktozy, gdyż jest od nich wolny. Świetnie zastępuje typowe białe pieczywo, jest sycący i odżywczy. Przypomina pieczywo tostowe, dlatego też bardzo dobrze sprawdza się do grzanek, zapiekanek i tostów.
Pakowano w atmosferze ochronnej.
Przechowywanie: Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Producent: Schar
Kraj pochodzenia: Niemcy
Termin przydatności do spożycia: 08/10/2023
Pietruszkowe tosty francuskie
Składniki:
- 4 kromki chleba bezglutenowego Schär Pan Blanco
- 1 średnie jajko
- 1/4 szklanki mleka
- łyżeczka siekanej pietruszki
- przyprawy: szczypta soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej
- łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Do miseczki wlej mleko. Wbij jedno jajko i dodaj sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Posiekaj świeżą natkę pietruszki i również dodaj do miski. Całość rozbełtaj przy użyciu widelca. Przygotuj sobie 4 kromki chleba bezglutenowego Schär Pan Blanco. Każdą kromkę zanurz w płynie i odłóż na talerz. Dobrze nagrzej większą patelnię (np. 28 cm). Dodaj łyżeczkę oleju kokosowego lub dowolnego oleju roślinnego. Na patelnię wyłóż namoczone kromki. Tosty podsmażaj z obu stron do dwóch minut - na rumiano. Tosty francuskie z pieczywa bezglutenowego podawaj od razu po usmażeniu. Bardzo dobrze smakują z dodatkiem świeżego pomidora.