Przedmiotem aukcji jest komplet trzech części Chirurgia małych zwierząt:
Chirurgia małych zwierząt Tom 1 Chirurgia ogólna, anestezjologia, skóra i tkanki miękkie
Chirurgia małych zwierząt Tom 2 Głowa, szyja i klatka piersiowa
Chirurgia małych zwierząt Tom 3 Brzuch i miednica
Tytuł: Chirurgia małych zwierząt tom 1 Chirurgia ogólna, anestezjologia, skóra i tkanki miękkie
- Autor: red. Marek Galanty
- Wydawca: PWRiL
- Rok wydania: 2013
- Liczba stron: 359
- Wymiary: 165 x 240 mm
- Okładka: twarda
- ISBN: 978-83-09-01147-7
W tym tomie przedstawiono teoretyczne i praktyczne elementy podstawowych działań chirurgicznych (określanych jako chirurgia ogólna), a także anestezjologii i chirurgii tkanek miękkich. Treść podręcznika została podzielona na 5 głównych działów dotyczących: ogólnych i miejscowych następstw urazu, podstawowych zabiegów chirurgicznych, anestezjologii, zarysu onkologii oraz chirurgii skóry i tkanek miękkich.
Liczne ilustracje i schematy, przedstawiające kolejne etapy postępowania chirurgicznego, ułatwią przyswajanie przedstawionych w podręczniku informacji, a instruktaż postępowania krok po kroku uczy nabywania prawidłowych odruchów niezbędnych w codziennej praktyce chirurgicznej.
Podręcznik jest adresowany do praktykujących lekarzy i studentów wydziałów medycyny weterynaryjnej. W doborze treści autorzy starali się przedstawić aktualny stan wiedzy w zakresie przydatnym zarówno dla studentów, jak i praktykujących lekarzy weterynarii. Autorzy zdają sobie sprawę, że zarówno tom I jak i pozostałe tomy podręcznika nie wyczerpują wszystkich zagadnień związanych z chirurgią małych zwierząt. Bardziej zaawansowani w chirurgii weterynaryjnej lekarze
weterynarii dodatkowe informacje mogą znaleźć w załączonym po każdym rozdziale piśmiennictwie.
W treści
OGÓLNE I MIEJSCOWE NASTĘPSTWA URAZU
Mechanizmy urazu
Krwotok
Wstrząs
Odwodnienie i hipowolemia
Płynoterapia
Posocznica i wstrząs septyczny
Przetaczanie krwi
PODSTAWOWE ZABIEGI CHIRURGICZNE
Przygotowanie personelu chirurgicznego
Ujarzmianie i unieruchamianie zwierząt
Przygotowanie pola operacyjnego
Nakłucia (punkcje) i wstrzyknięcia
Cięcie tkanek i podwiązywanie naczyń
Szycie
Ochrona uszkodzonych części ciała i bandażowanie
ANESTEZJOLOGIA
Ocena stanu klinicznego i przygotowanie pacjenta do znieczulenia
Ocena ryzyka anestezjologicznego
Premedykacja i sedacja
Znieczulenie miejscowe
Neuroleptoanalgezja
Znieczulenie ogólne
Monitorowanie pacjenta podczas znieczulenia
Resuscytacja krążeniowo-oddechowa
Postępowanie przeciwbólowe
ZARYS ONKOLOGII
Występowanie i rozpoznawanie nowotworów
Leczenie nowotworów
SKÓRA I TKANKI MIĘKKIE
Obrażenia skóry i tkanek miękkich
Nowotwory skóry i mięsaki tkanek miękkich
Ropień, ropowica, ropniak, rany zakażone
Torbiel skórzasta (zatoka skórzasta)
Zbędne fałdy skóry
Odma podskórna
Choroba zakrzepowo-zatorowa
Skorowidz nazw polskich
Skorowidz nazw łacińskich
Tytuł: Chirurgia małych zwierząt. Tom 2 Głowa, szyja i klatka piersiowa
- Autor: red. Marek Galanty
- Wydawca: PWRiL
- Rok wydania: 2013
- Liczba stron: 263
- Wymiary: 165 x 240 mm
- Okładka: twarda
- ISBN: 978-83-09-01146-0
W tej części podręcznika omówione są choroby narządów głowy, szyi i klatki piersiowej leczone metodami chirurgicznymi. W poszczególnych rozdziałach zostały przedstawione: choroby jamy ustnej z uwzględnieniem patologii i leczenia zębów, przyzębia, błony śluzowej i tkanek jamy ustnej, choroby ślinianek, gardła, nosa i zatok przynosowych oraz choroby narządu wzroku i słuchu. W dalszej kolejności omówione zostały: chirurgia tarczycy, choroby tchawicy oraz choroby narządów w klatce piersiowej. Szczególną uwagę zwrócono na choroby jamy opłucnej, płuca i narządów śródpiersia. Dużo miejsca poświęcono procedurom chirurgicznym w obrębie klatki piersiowej, ze szczególnym uwzględnieniem nakłucia, drenażu, otwarcia klatki piersiowej i chirurgii płuca. Osobno omówione zostały wrodzone wady serca i dużych naczyń krwionośnych. W tej części nie znalazły się anomalie pierścienia naczyniowego, które podobnie jak choroby szyjnej części przełyku zostały opisane w tomie III. W ostatnim rozdziale znalazły się opisy dotyczące chirurgii ściany klatki piersiowej ze szczególnym uwzględnieniem obrażeń rusztowania kostnego oraz jej tkanek miękkich wraz z pourazową przepukliną przeponową. W poszczególnych rozdziałach przedstawiono zagadnienia związane z chorobami nowotworowymi narządów głowy, szyi i klatki piersiowej. Podobnie jak w pozostałych tomach dużo uwagi poświęcono patologii, symptomatologii i rozpoznawaniu chorób omawianych rejonów ciała. Liczne rysunki i barwne ilustracje ułatwiają zrozumienie postępowania chirurgicznego.
Przez kilka ostatnich dziesięcioleci, wiele pokoleń studentów weterynarii uczyło się sztuki chirurgicznej z jedynego istniejącego podręcznika „Chirurgia małych zwierząt” prof. dr. hab. M. Żakiewicza. Przez wiele lat był on kanonem wyznaczającym standardy postępowania chirurgicznego każdego praktykującego chirurga małych zwierząt. Od ukazania się pierwszego wydania tego podręcznika minęło około czterdzieści lat, a od ostatniego – szóstego wydania piętnaście. W tym czasie nastąpił ogromny postęp w chirurgii weterynaryjnej, co sprawiło, że wiele informacji stało się nieaktualnych. Chociaż na rynku księgarskim pojawiły się przekłady innych książek dotyczących tej tematyki, wielu lekarzy nadal korzysta ze „starzejącego” się podręcznika prof. M. Żakiewicza, co wskazuje, że jest zapotrzebowanie na tego rodzaju publikację. Wychodząc naprzeciw tej potrzebie podjęliśmy się razem z kolegami pracującymi w zespole trudu zaktualizowania zawartych w nim treści. Efektem tych prac stał się podręcznik, który Czytający trzyma w ręku. Nieliczne rozdziały z „Chirurgii małych zwierząt” prof. M. Żakiewicza pozostawiono z nieznaczną korektą, część została przeredagowana zgodnie ze współczesnym stanem wiedzy, większość natomiast została napisana od nowa. Pojawiły się także nowe rozdziały. W pracy nad książką wykorzystałem moje ponad 30-letnie doświadczenie chirurgiczne i dydaktyczne.
Całość podręcznika została zaprojektowana jako wydanie czterotomowe, obejmujące takie zagadnienia jak:
– chirurgia ogólna, chirurgia tkanek miękkich i anestezjologia (tom I);
– chirurgia głowy, szyi i klatki piersiowej (tom II);
– chirurgia brzucha i miednicy (tom III);
– chirurgia układu kostno-stawowego i układu nerwowego (tom IV).
W celu łatwiejszego korzystania z podręcznika, omówienie poszczególnych jednostek chorobowych zostało pogrupowane według poszczególnych układów organizmu. Poza opisami technik operacyjnych dużo uwagi poświęcono także zagadnieniom związanym z etiologią, patogenezą i rozpoznawaniem chorób, przez co, mam nadzieję, podręcznik będzie stanowił dobre uzupełnienie istniejących na rynku pozycji książkowych o podobnej tematyce. Równocześnie dołożono starań, by układ książki, wzorem podręcznika Żakiewicza, cechowała prostota i przejrzystość. W podręczniku dużą uwagę przyłożono do właściwej terminologii medycznej, w celu ograniczenia stosowania dowolnych, powszechnie używanych, a nie zawsze poprawnych określeń synonimicznych. Terminy anatomiczne zostały użyte zgodnie z aktualnym nazewnictwem weterynaryjnym zawartym w „Anatomicznym mianownictwie weterynaryjnym” pod redakcją prof. dr. hab. Z. Milarta, wydanym przez PWRiL w 2002 roku.
Mam nadzieję, że ten nowo przygotowany podręcznik, przeznaczony dla studentów wydziałów medycyny weterynaryjnej oraz lekarzy weterynarii, okaże się pomocny zarówno w nauce, jak również w codziennej praktyce klinicznej. Dziękuję całemu zespołowi współautorów, którzy podjęli się opracowania poszczególnych rozdziałów podręcznika. Dzięki ich fachowej wiedzy i zaangażowaniu przekraczającym normalne obowiązki, możliwe było zrealizowanie tego dzieła. Dziękuję też redakcji Powszechnego Wydawnictwa Rolniczego i Leśnego za inicjatywę i trud związany z czynnościami redakcyjnymi.
W treści
GŁOWA
- Jama ustna 14
- Gruczoły ślinowe 52
- Gardło 57
- Nos i zatoki przynosowe 67
- Ucho 82
- Narząd wzroku 95
SZYJA I KLATKA PIERSIOWA
- Rany szyi 164
- Torbiel skrzelopochodna 166
- Ropnie szyi 166
- Tarczyca 167
- Tchawica 170
- Choroby jamy opłucnej 180
- Płuca 192
- Zabiegi w obrębie klatki piersiowej 200
- Śródpiersie i osierdzie 215
- Wrodzone wady serca i dużych naczyń 223
- Klatka piersiowa 232
Skorowidz nazw polskich 246
Skorowidz nazw łacińskich 261
Tytuł: Chirurgia małych zwierząt tom 3 Brzuch i miednica
- Autor: red. Marek Galanty
- Wydawca: PWRiL
- Rok wydania: 2013
- Liczba stron: 303
- Wymiary: 165 x 240 mm
- Okładka: twarda
- ISBN: 978-83-09-01038-8
Opracowanie jest częścią czterotomowego dzieła. W tym tomie zawarte są zagadnienia dotyczące chirurgii brzucha i miednicy. W poszczególnych rozdziałach zostały opisane: chirurgia powłok brzucha (otwarcie jamy brzusznej, przepukliny) oraz poszczególnych układów i narządów zawartych w jamie brzusznej i jamie miednicy, zaczynając od układu pokarmowego poprzez układ moczowy i rozrodczy męski oraz żeński. Omówione zostały także choroby tych narządów, które topograficznie nie są zlokalizowane na terenie brzucha. Dotyczy to szyjnej i piersiowej części przełyku oraz anomalii pierścienia naczyniowego dużych naczyń krwionośnych zlokalizowanych na terenie klatki piersiowej. W ostatnim rozdziale znalazły się opisy dotyczące chirurgii przepony miednicy, okolicy odbytu, sromu i krocza. Taka koncepcja pracy umożliwiła kompleksowe omówienie i domknięcie zagadnień związanych z chorobami tych narządów, które zlokalizowane są nie tylko w jamie brzusznej i miednicy, ale również w sąsiednich rejonach ciała.
Liczne rysunki i barwne ilustracja sprawiają, że książka jest przejrzysta i czytelna, a przyswojenie treści znacznie ułatwione.
Autorami działa są pracownicy naukowi Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, mający wieloletnią praktykę zarówno dydaktyczną jak i kliniczną.
Przez kilka ostatnich dziesięcioleci, wiele pokoleń studentów weterynarii uczyło się sztuki chirurgicznej z jedynego istniejącego podręcznika „Chirurgia małych zwierząt” prof. dr. hab. M. Żakiewicza. Przez wiele lat był on kanonem wyznaczającym standardy postępowania chirurgicznego każdego praktykującego chirurga małych zwierząt. Od ukazania się pierwszego wydania tego podręcznika minęło około czterdzieści lat, a od ostatniego – szóstego wydania piętnaście. W tym czasie nastąpił ogromny postęp w chirurgii weterynaryjnej, co sprawiło, że wiele informacji stało się nieaktualnych. Chociaż na rynku księgarskim pojawiły się przekłady innych książek dotyczących tej tematyki, wielu lekarzy nadal korzysta ze „starzejącego” się podręcznika prof. M. Żakiewicza, co wskazuje, że jest zapotrzebowanie na tego rodzaju publikację. Wychodząc naprzeciw tej potrzebie podjęliśmy się razem z kolegami pracującymi w zespole trudu zaktualizowania zawartych w nim treści. Efektem tych prac stał się podręcznik, który Czytający trzyma w ręku. Nieliczne rozdziały z „Chirurgii małych zwierząt” prof. M. Żakiewicza pozostawiono z nieznaczną korektą, część została przeredagowana zgodnie ze współczesnym stanem wiedzy, większość natomiast została napisana od nowa. Pojawiły się także nowe rozdziały. W pracy nad książką wykorzystałem moje ponad 30-letnie doświadczenie chirurgiczne i dydaktyczne.
Całość podręcznika została zaprojektowana jako wydanie czterotomowe, obejmujące takie zagadnienia jak:
– chirurgia ogólna, chirurgia tkanek miękkich i anestezjologia (tom I);
– chirurgia głowy, szyi i klatki piersiowej (tom II);
– chirurgia brzucha i miednicy (tom III);
– chirurgia układu kostno-stawowego i układu nerwowego (tom IV).
W celu łatwiejszego korzystania z podręcznika, omówienie poszczególnych jednostek chorobowych zostało pogrupowane według poszczególnych układów organizmu. Poza opisami technik operacyjnych dużo uwagi poświęcono także zagadnieniom związanym z etiologią, patogenezą i rozpoznawaniem chorób, przez co, mam nadzieję, podręcznik będzie stanowił dobre uzupełnienie istniejących na rynku pozycji książkowych o podobnej tematyce. Równocześnie dołożono starań, by układ książki, wzorem podręcznika Żakiewicza, cechowała prostota i przejrzystość. W podręczniku dużą uwagę przyłożono do właściwej terminologii medycznej, w celu ograniczenia stosowania dowolnych, powszechnie używanych, a nie zawsze poprawnych określeń synonimicznych. Terminy anatomiczne zostały użyte zgodnie z aktualnym nazewnictwem weterynaryjnym zawartym w „Anatomicznym mianownictwie weterynaryjnym” pod redakcją prof. dr. hab. Z. Milarta, wydanym przez PWRiL w 2002 roku.
Mam nadzieję, że ten nowo przygotowany podręcznik, przeznaczony dla studentów wydziałów medycyny weterynaryjnej oraz lekarzy weterynarii, okaże się pomocny zarówno w nauce, jak również w codziennej praktyce klinicznej. Dziękuję całemu zespołowi współautorów, którzy podjęli się opracowania poszczególnych rozdziałów podręcznika. Dzięki ich fachowej wiedzy i zaangażowaniu przekraczającym normalne obowiązki, możliwe było zrealizowanie tego dzieła. Dziękuję też redakcji Powszechnego Wydawnictwa Rolniczego i Leśnego za inicjatywę i trud związany z czynnościami redakcyjnymi.
W treści
- Badanie jamy brzusznej 13
- Otwarcie jamy brzusznej w liniach: pośrodkowej i przypośrodkowej 15
- Boczne otwarcie jamy brzusznej 17
- Operacje na narządach jamy brzusznej 19
- Ostry brzuch – ostra choroba brzuszna 20
- Bakteryjne stany zapalne jamy brzusznej 24
- Przepukliny brzuszne 27
- Układ pokarmowy 35
- Układ moczowy 154
- Układ rozrodczy samiczy 201
- Układ rozrodczy samczy 223
- Krocze, odbytnica i odbyt 251