wyprzedaż, krótki termin do końca czerwca 2023
Wprowadź zdrowe nawyki żywieniowe - Jedz pyszne chipsy kokosowe!
Kokos pochodzi z południowo-wschodniej Azji oraz północno-zachodniej Ameryki Południowej. Dziś jest bardzo popularny głównie dlatego, że rośnie wzdłuż większości nabrzeży tropikalnych i służy za przyjemny element krajobrazu.
Ten szeroko rozpowszechniony owoc może być jadany na surowo, jak i wysuszony. Chipsy kokosowe to zdrowa przekąska, zaspokajająca zapotrzebowanie na składniki energetyczne pomiędzy posiłkami, albo fantastyczny dodatek do domowych deserów i orientalnych dań.
Dlaczego warto jeść suszone płatki kokosa?
Walory zdrowotne miąższu kokosa są znakomite. Owoc ten jest niskokaloryczny, dostarcza za to oprócz niepowtarzalnego smaku wartościowych substancji niezbędnych naszemu organizmowi. Co jeszcze zawierają chipsy kokosowe?
- dużą ilość pierwiastków potrzebnych człowiekowi potasu, wapnia oraz chlorków
- kwas foliowy istotny szczególnie dla kobiet w ciąży, regulujący pracę enzymów i układu nerwowego
- aminokwasy i witaminę C, które wypływają korzystnie na odporność i pomagają w regeneracji po wysiłku fizycznym
- błonnik, pobudzający pracę jelit
Do czego warto wykorzystać kokos w płatkach?
Delikatne suszone płatki kokosa są miłe dla oka, dlatego doskonale uzupełnią Twoje ciasta i desery o walory estetyczne. Kokosowe chipsy świetnie sprawdzą się również jako dodatek do lodów i wymyślnych deserów, a przygotowane z ich udziałem wypieki będą z pewnością zachwycać Twoich gości.
Oprócz tego możesz je jeść samodzielnie jako przekąskę między posiłkami. Wyrazisty i przyjemny, ale nienachalny smak kokosa nie zdominuje Twoich potraw. Wręcz przeciwnie, podkreśli ich walory oraz doda im odrobiny egzotyki. Wysoka zawartość białka nasyci Cię do następnego posiłku i wspomoże perystaltykę jelit.
Zdrowsza alternatywa dla słodyczy
Sięgaj chipsy kokosowe zamiast po tłuste i niezdrowe chipsy ziemniaczane. Ta zdrowa przekąska powinna odmienić Twoje nawyki żywieniowe. Znacznie łatwiej będzie Ci wyeliminować z diety niezdrowe tłuszcze i cukry, zastępując je naturalnym źródłem słodyczy, które jest równie chrupiące i pyszne.
Jak używać je potrawach?
Chipsy kokosowe możesz dodać do orientalnych dań mięsnych i warzywnych z patelni, duszonych i pieczonych. Dodadzą im słodyczy, wzbogacając mieszankę smaków o tę typową dla azjatyckich potraw nutę. Posyp potrawę chipsami kokosowymi przed samym podaniem, by nie straciły on wyrazistości i delikatnej chrupkości. Wypieki możesz ozdobić płatkami kokosa lub dodać je do ciasta lub masy przed pieczeniem.
Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 2534 kJ / 606 kcal
Tłuszcz: 63,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 53,25 g
Węglowodany: 27,0 g
w tym cukry: 5,6 g
Błonnik: 12,6 g
Białko: 21,1 g
Sól: 0,07 g
Przeznaczenie:
- uzupełnienie diety
- dla wegetarian i wegan
- dla sportowców i aktywnych
Skład: Chipsy kokosowe, substancja konserwująca, dwutlenek siarki.
Opakowanie: 50 g