Chipsy bananowe to alternatywa dla słonych przekąsek, po które sięga obecnie wiele osób. Powstają z bananów, które zawierają duże ilości potasu. Potas wpływa na regulację ciśnienia we krwi i równowagę wodną organizmu. Banany zawierają także serotoninę – przekaźnik układu nerwowego, mający działanie uspokajające i pomocne w przypadku bezsenności i nerwowości.
Chipsy bananowe zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B wpływają na poprawę koncentracji i są zalecane w trakcie intensywnej pracy i nauki. Chipsy z bananów są dość kaloryczne, na co powinny zwrócić uwagę osoby będące na diecie.
Jakie są zalety wybierania chipsów bananowych?
- chipsy bananowe z uwagi na to, że są mają postać suszonych owoców są łatwiej przyswajalne przez organizm;
- zawierają duże ilości potasu, który obniża ciśnienie krwi, chroni przed apatią i znużeniem;
- potas, zawarty w chipsach bananowych, oddziałuje pozytywnie na pracę mięśni;
STOSOWANIE
Chipsy bananowe mogą być spożywane i wykorzystywane:
- jako przekąska
- jako dodatek do musli i sałatek
- do domowej roboty produkcji batoników wielozbożowych
- posypka do deserów
Jeśli szukasz pomysłu na pyszną przekąskę z chipsów bananowych wypróbuj przepis na chipsy bananowe w karmelu.
Chipsy bananowe w karmelu
Składniki:
- 50 g cukru
- 1 łyżka masła
Przygotować karmel: w garnku umieścić cukier i 3 łyżki wody, a następnie na niewielkim ogniu karmelizować, aż do otrzymania złotobrązowej warstwy. Do gotowego karmelu dodać masło i wymieszać.
Chipsy bananowe należy wrzucić do karmelu i obtaczać dokładnie, a następnie wyjmować na talerz i kłaść oddzielnie, żeby się nie posklejały. Pozostawić do zastygnięcia karmelu.
UWAGA: Wszystkie te czynności należy wykonywać szybko, ponieważ karmel szybko zastyga.
SKŁADNIKI
Składniki: Chipsy bananowe, olej kokosowy, cukier, aromat bananowy