Pojedyncza wersja Chińskie Stuletnie jaja do wypróbowania
Najlepsza szansa!!!!
Jaja stulecia, znane również jako pidan, jaja tysiącletnie lub jaja tysiąclecia, to słynny chiński przysmak. Tradycyjnie jajka były marynowane w solance, a następnie zakopywane w mieszaninie węgla, kredy, błota i gliny alkalicznej. Chociaż żaden przepis nie przechowuje jaj przez tysiąc, a nawet sto lat, sole peklujące oznaczają, że jajko jest przechowywane przez wiele miesięcy bez potrzeby przechowywania w lodówce.
Stuletnie jaja są prawie przezroczyste - proces konserwowania sprawia, że białko jaja staje się galaretowate w brązowo-czarny odcień. Żółtka Century mają głęboki zielonkawo-niebieski kolor z lekko serowym, sfermentowanym smakiem. Zewnętrzna strona bieli czasami tworzy oszałamiający wzór, przypominający płatki śniegu lub gałęzie sosny. Daje to początek jednej z chińskich nazw jaja - songhua dan, czyli jajku z sosną.
Jaja stulecia są gotowe do spożycia. Do podania wystarczy obrać i pokroić w ósemki. Tradycyjnie podaje się je jako przystawkę wraz z marynowanym imbirem. Ale chyba najpopularniejszym sposobem serwowania jajek z wieku jest congee – cienka zupa lub owsianka z ryżu i wody – na śniadanie. Inne przyprawy podawane wraz z congee to konserwowany twaróg fasolowy, marynowane warzywa, dymka i tofu.
Składniki: kacze jaja, woda, sól, regulator kwasowości (E524), czarna herbata. Zawiera alergeny: jajko.