CHIA - owoc szałwii hiszpańskiej 1 kg
Szałwia hiszpańska jest rośliną z rodziny jasnotowatych wywodzącą się z Ameryki Środkowej, znaną powszechnie pod nazwą „chia” (oznaczającą tyle co „oleisty” lub „płynący”). W okresie prekolumbijskim największe uprawy znajdowały się pierwotnie na terenie Meksyku i Gwatemali, dziś prowadzone są na obszarze obu kontynentów oraz w Australii, która przekształciła się w największego producenta chia na świecie. Roślinę ceni się przede wszystkim za oleiste nasiona zawierające bardzo wysokie stężenie korzystnych dla zdrowia kwasów Omega-3 i Omega 6.
CHIA
- to niecenione źródło znacznych ilości tłuszczów (do 25-30% oleju o szczególnie wysokim stężeniu kwasów tłuszczowych Omega- 3 i Omega-6);
- obfituje w białka, błonnik pokarmowy oraz liczne antyutleniacze (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol);
- dostarcza soli mineralnych, w szczególności wapnia, żelaza, magnezu, potasu, cynku oraz śladowych ilości sodu;
- ziarna wyróżniają się owalnym kształtem, długością 2 mm i barwą od jasnej, szarej, po brąz, z wyraźnie zaznaczonymi, ciemnymi plamami;
Właściwości
- stanowi doskonały środek przeczyszczający;
- zmiękcza konsystencję mas kałowych zalegających w jelitach;
- przyspiesza ruchy robaczkowe jelit, co ułatwia wypróżnianie;
- pobudza perystaltykę jelit;
- działa osłonowo na układ pokarmowy;
- chroni błony śluzowe przełyku, żołądka i dwunastnicy przed podrażnieniami;
- potęguje uczucie sytości;
- łagodzi stany zapalne śluzówki i przewodu pokarmowego;
- wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwkaszlowe;
- ułatwia wykrztuszanie wydzieliny zalegającej w płucach i górnym odcinku dróg oddechowych;
- korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi;
Nasiona chia zalecane są wszystkim osobom dbającym o prawidłowe zbilansowanie codziennej diety oraz wzbogacenie jej we wszelkie niezbędne składniki odżywcze. Spożywane przez diabetyków spowalniają metabolizm cukrów stabilizując ich poziom w organizmie i ułatwiając utrzymanie ich prawidłowy poziom we krwi, zaś u osób cierpiących na nadkwasotę regulują procesy trawienne i redukują nieprzyjemne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Chia zaleca się sportowcom i osobom zmuszonym do dużego wysiłku fizycznego, jak również prowadzących aktywny tryb życia wymagający dużych wydatków energii. U cierpiących na hipercholesterolemię zmniejszają poziom złego cholesterolu i podwyższając jednocześnie poziom dobrego.
- Produkt: chia (szałwia hiszpańska)
- Skład: owoc szałwii hiszpańskiej
- Postać: cały, sypki
- Kraj pochodzenia: Boliwia
- Data przydatności do spożycia: podana na etykiecie umieszczonej na opakowaniu
- Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu;
- Przeciwwskazania: nieznane;
- Informacje o alergenach: produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, jaj, orzechów, soi, mleka, selera, gorczycy, sezamu, dwutlenku siarki i pochodne wyżej wymienionych;
Proponowany sposób podania:
- Dodać 1 łyżkę pełnych lub zmielonych nasion do sałatek, deserów lub domowych wypieków (np. chleba, kulebiaka, itp.)
Wartość odżywcza produktu w 100 g ( % RWS* w 50 g)
- Wartość energetyczna 2031 kJ / 486 kcal (24%)
- Tłuszcz: 30,7 g (44%) - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,3 g (15%)
- Węglowodany: 42,1 g (16%)
- Błonnik: 34,4 g (-)
- Białko: 16,5 g (33%)
- Sól: 0,04 g (4%)
* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Podmiot odpowiedzialny:
- Aromatika Adam Iwańczuk
- Celna 14/2, 17- 200 Hajnówka
Wszystkie opisy mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsultacji lekarskiej. Nie powinny być traktowane jako zalecenia do stosowania danego produktu, a jedynie mają na celu poszerzenie wiedzy czytelnika.