Chia - nasiona na kiełki GEO, certyfikowane, DUŻE
Producent: Bavicchi
TERMIN WAŻNOŚCI: 31.01.2023
Chia ze względu na wysoką zawartość białka jest szczególnie polecanaosobom żyjącym aktywnie i uprawiającym sport . Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i 6 oraz błonnik. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, wapń, żelazo i potas. Jej nasiona są jednymi z najbardziej śluzowatych.
Ekonomiczne opakowanie, starczy na wiele kiełkowań!
Ekologiczne nasiona na kiełki chia (szałwia hiszpańska) GEO, 400g, Bavicchi
Nazwa botaniczna: Salvia hispanica
Chia to roślina pochodząca z Meksyku. Ze względu na wysoką zawartość białka była jednym z podstawowych pokarmów azteckich wojowników. Dziś jest szczególnie polecana osobom żyjącym aktywnie i uprawiającym sport.
Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i 6 oraz błonnik. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, wapń, żelazo i potas.
Kiełki szałwii hiszpańskiej mają lekko ostry smak, dla niektórych jest odczuwalny jako orzechowy. Można je dodawać do zup, sałatek, surówek i koktajli. Ze względu na swoją galaretowatą konsystencję po zwilżeniu, nadają się do przygotowania puddingu.
Jest to jedno z najbardziej śluzowatych nasion: nasiona muszą być umieszczone w wodzie na kilka minut, a po uformowaniu galaretowatej masy należy umieścić je bezpośrednio na kiełkownicy. W razie potrzeby można użyć łyżeczki, aby ułożyć nasiona w jak najbardziej równomierny sposób. Dopóki nie pojawią się pierwsze liście, spryskuj nasiona wodą 1-2 razy dziennie. Używaj tylko takiej ilości wody, jakiej potrzeba, aby utrzymać wilgotność nasion. Później możesz zwiększyć ilość wody. Kiełki są gotowe w ciągu 6-8 dni i mogą być przechowywane w lodówce przez tydzień.
DUŻE, EKONOMICZNE OPAKOWANIE! Starczy na wiele kiełkowań i pozwoli długo się cieszyć smakiem świeżych kiełków!
DLACZEGO WARTO SAMODZIELNIE HODOWAĆ KIEŁKI?
Warto pamiętać, że najwięcej składników odżywczych, enzymów, witamin i minerałów, mają świeżo zebrane kiełki. W sklepach można kupić rozwinięte już z nasionek pędy młodych roślin, jednak takie rozwiązanie ma kilka wad:
- gotowe kiełki zawierają mniej wartości odżywczych, niż te z uprawy domowej - ich hodowla przebiega w halach, gdzie dostęp do światła jest ograniczony, a w transporcie, podczas magazynowania i przechowywania (nie zawsze w sklepowej lodówce) są narażone na dalsze ubytki wartościowych składników,
- kiełki trzeba szybko spożyć - mogą zacząć pleśnieć lub więdną, szybciej tracą wartości odżywcze,
- plastikowe opakowanie - nie zapewnia dostępu powietrza, co sprzyja rozwojowi pleśni, nie mówiąc już o tym, że zwiększa ilość produkowanych przez nas plastikowych śmieci...
- wysoka cena - częste kupowanie gotowych kiełków to spory wydatek, zdecydowanie mniej zapłacimy za nasiona.
Samodzielna uprawa kiełków nie jest trudna ani pracochłonna. W dodatku jest dostępna przez cały rok.
Daje gwarancję, że spożywane przez nas kiełki są świeże i pełnowartościowe!
Różnorodność dostępnych nasion sprawia, że możemy próbować różnych kiełków i szukać swoich ulubionych smaków.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i mieć pewność, że nie są "pryskane", uprawiaj swoje własne kiełki z dobrej jakości, certyfikowanych nasion.
CZYM WYRÓŻNIAJĄ SIĘ KIEŁKI BAVICCHI?
Nasiona kiełków można kupić bez problemu, ale nie zawsze mamy pewność, z jakiego źródła pochodzą i jak zostały pozyskane. Organiczne nasiona na kiełki GEO firmy Bavicchi są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku , w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych.
Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatem.
JAK WYSIEWAĆ?
Żelatynowe kiełkujące nasiona wymagają namaczania tylko przez 5-10 minut.
Upewnij się, że nasiona są rozłożone równomiernie na kiełkownicy razem z z ich śliską otoczką.
Spryskuj je raz dziennie, dopóki nie wyhodują pierwszych listków, a następnie zwiększ częstotliwość do 2-3 razy.
Przed spożyciem kiełki należy umyć.
Smacznego!
Termin przydatności do wysiewu: 3 lata
Waga opakowania: 400g
Trudność: 3
Śluzowate: Tak
Temperatura: 21
Wstępne kiełkowanie: po 6-8 dniach
Ilość nasion na plastikową tacę kiełkownicy Geo: 30g
Ilość nasion na tacę Geo Terra di Siena: 15g
Ilość nasion na słoik Geo Jar: Nie zaleca się wysiewania
Bavicchi to producent najwyższej jakości ekologicznych kiełków.
Kiełki mają właściwości zdrowotne i odmładzające, są bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Nie bez powodu są nazywane bombą witaminową.
Nasiona na kiełki GEO są pozyskiwane z upraw przyjaznych środowisku, na których nie stosuje się chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Ich jakość jest poddawana kontroli i potwierdzona certyfikatami.
Kiełki Bavicchi są znane i cenione w Europie, a nawet poza nią.