Charles Antona to słynny producent dżemów, konfitur i marmolad z Korsyki. Ale produkuje również teryny czy słodkie korsykańskie specjały. Powrócił na wyspę w 1979 roku, a w 1991 otworzył swoją firmę Corsica Gastronomia, chcąc przywrócić Francji i Europie ciekawą, inną kuchnię Korsyki i smaki minionych lat.
----------
Teryna wieprzowa z Figatellu * 383 g
Teryna oparta na słynnym korsykańskim specjale, zmieszana z korsykańską brandy i delikatną wieprzowiną. Bardzo wyraźny smak! Tu wersja 383 g w puszce, w innej ofercie mniejszy słoik. Sugestie użycia: Wyjmij terynę z opakowania, pokrój na kilka medalionów, podawaj w szklanym naczyniu, po otwarciu trzymaj w lodówce, proszę spożyć w miarę szybko...
Skład: tłuszcz wieprzowy, figatellu 20% (podgardle wieprzowe, wątroba wieprzowa, sól, pieprz, czosnek, cukier, dekstroza, przeciwutleniacz: E:316, erytrobinian sodu, sfermentowane wino), wątróbka drobiowa, cebula, brandy, sól, mąka ziemniaczana, przyprawy.
Cena producenta: 10 Euro
* Figatellu – korsykański regionalny wyrób wędliniarski przygotowywany na bazie wątroby wieprzowej czarnej odmiany świni domowej z Korsyki. W celu przygotowania potrawy wątroba jest siekana z solą, pieprzem, goździkami i czosnkiem oraz dodatkiem czerwonego wina (wiki).