Charles Antona to słynny producent dżemów, konfitur, konfitów i marmolad z Korsyki. Ale produkuje również teryny czy słodkie korsykańskie specjały. Powrócił na wyspę w 1979 roku, a w 1991 otworzył swoją firmę Corsica Gastronomia, chcąc przywrócić Francji i Europie ciekawą, inną kuchnię Korsyki i smaki minionych lat. Wszystkie dżemy Charles Antona są wykonane z minimum 50% owoców, cukru trzcinowego, bez barwników, konserwantów i sztucznych aromatów. Know-how Charlesa Antony, jego wyostrzone wyczucie smaków, pozwala mu oferować oryginalne połączenia owoców.
-----------
Konfitura z fig i orzechów z Korsyki 980 g
58 g owoców na 100 g produktu.
Udane małżeństwo figowej słodyczy z goryczką orzecha włoskiego. Do delektowania się z serem owczym lub kozim (Brocciu!). Jak każde udane małżeństwo nie może być zbyt słodkie ani zbyt gorzkie, tu proporcje są zachowane, rozwodu nie będzie. Inny smak niż konfitury z figami i orzechami z Opactwa Sept Fons, niż konfitura z fig od Lie Gourmet, odmienny niż konfitura z całych fig od Charlsa Antony (inne oferty mustardo). Niby figi, cukier, dodatki podobne, ale smaki inne...
Figi z orzechami to korsykański klasyk, który z tej pięknej wyspy wyemigrował do kontynentalnej Francji. Ciekawe czy figowa słodycz to kobieta czy mężczyzna? ;-)
Skład: figi, cukier trzcinowy, orzechy włoskie 3,8%, sok z cytryny, substancja żelująca: pektyna owocowa
Cena producenta: 14,99 €
Do chleba, brioszki, chałki, jogurtu, białego sera, naleśników, ciast wszelakich...