Charczo - gruzińska zupa gulaszowa
masa netto 480 g (zagęszczona - porcja na 4 osoby - 1L)
Gruzińskie Charczo to coś, co w Europie Środkowej nazwalibyśmy zupą gulaszową. Niektórzy uznają ją wręcz za gruzińskie danie narodowe – sam przepis wywodzi się z Megreli leżącej na wybrzeżu Morza Czarnego, ale upowszechnił się w całym kraju. Przygotowuje się ją na bazie wołowiny – pełna, pierwotna nazwa tego dania brzmiała Dżorchis Chorczi Charszot, a dwa pierwsze słowa oznaczają właśnie mięso wołowe.
W Megreli obowiązkowy jest dodatek orzechów włoskich, ale także Tkemali (KUPISZ NA NASZEJ AUKCJI), rodzaju pure z Ałyczy czyli śliwy wiśniowej. To rzecz trudno dostępna w Europie, ale jej kwaśny smak można zastąpić odrobiną octu winnego. Tutaj zamiast pomidorów niektórzy używają też Aksamitki zwanej tu Szafranem Imeryńskim. W Megrelii bardziej niż w innych rejonach Gruzji dodaje się też więcej przypraw, a mięso gotuje się w dużych kawałkach z kością.