Jaki jest skład chałwy słonecznikowej? Przyjrzyjmy się szczegółowo:
Nasiona słonecznika to roślina oleista, idealna do gotowania chałwy. Dodatkowo jest silnym antyoksydantem, źródłem witaminy E oraz aminokwasu argininy, który pomaga zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. Melasa jest produktem niecałkowitej hydrolizy skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej. Słodka melasa dostarcza organizmowi zapasów energii. Ponadto zawiera cenne pierwiastki śladowe - fosfor, wapń, potas, magnez, sód i żelazo. Korzeń lukrecji - suszone korzenie kwiatu lukrecji. Zawiera witaminę C, pektynę i inne składniki odżywcze. Ponadto roślina ta zawiera szereg składników biologicznych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. W produkcji do kompozycji dodaje się korzeń lukrecji, aby uzyskać drobnowłóknistą strukturę chałwy. Konsumenci uwielbiają nasze produkty za ich wyjątkowy jasny smak i niezrównany wygląd.