Chałwa orzechowa
Chałwa (również chałwa, halwa, i inne zapisy) odnosi się do różnych lokalnych przepisów na słodycze w Azji Zachodniej i jej okolicach.Nazwa jest używana w odniesieniu do ogromnej różnorodności wyrobów cukierniczych, z których najbardziej rozpowszechniona geograficznie odmiana oparta jest na smażonej semolinie.
Chałwa jest również popularna w Azji Środkowej i Południowej, na Bałkanach, na Kaukazie, w Europie Wschodniej, na Malcie, w Afryce Północnej i w Rogu Afryki. Identyczne słodycze istnieją w innych krajach, np. W Chinach, chociaż nie są one ogólnie określane jako „chałwa”.
waga 150g
Chałwa to wyrób cukierniczy charakteryzujący się tłustą, włóknistą, kruchą konsystencją, wytwarzany z nasion oleistych i karmelu. Właściwości i wartości odżywcze chałwy pierwsi docenili mieszkańcy Iranu, skąd pochodzi. Stamtąd chałwa rozprzestrzeniła się na Bliskim Wschodzie i w Azji Środkowej. Do Europy przywędrowała z Indii na początku XX wieku. Chałwa mimo że jest wysokotłuszczowa, zawiera głównie kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, co wpływa na jej właściwości zdrowotne. Można więc po nią sięgać, jednak tylko od czasu do czasu i w umiarkowanych ilościach, m.in. ze względu na kaloryczność.
Ta odmiana chałwy jest zwykle wytwarzana z semoliny pszennej, cukru lub miodu oraz masła lub oleju roślinnego. Rodzynki, daktyle, inne suszone owoce lub orzechy, takie jak migdały lub orzechy włoskie, są często dodawane do chałwy z kaszy manny. Chałwa jest słodka, ma galaretowatą konsystencję. Dodane masło nadaje jej bogaty posmak.
Skład:
-masa z orzeszków ziemnych 50%
-syrop glukozowy
-cukier
-masa z ziaren słonecznika
-olej roślinny
-ekstrakt z korzenia lukrecji
-regulator kwasowości
-wanilina