Chałwa jest kaloryczna. W 100 g chałwy sezamowej znajdziemy 469 kcal. Chałwa posiada dużo tłuszczu. Sezam jest źródłem takich wartości odżywczych jak: wapń, magnez oraz nasycone kwasy tłuszczowe. Co ciekawe, w chałwie znajdziemy więcej wapnia niż w mleku. W chałwie znajdziemy także cenne witaminy: witamina A, witamina E oraz witaminy z grupy
. Chałwa – wpływ na zdrowie
Dzięki witaminie A chałwa dba o dobry stan naszej skóry a także o wzrok. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za pracę układu nerwowego, a także za produkcję hemoglobiny. Chałwa wpływa także na stan włosów i paznokci.
Chałwa wpływa też na poziom cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia. Oczywiście trzeba pamiętać by jedząc chałwę zachować zdrowy rozsądek.