Wybieram same zdrowe i największe ząbki. W przypadku czosnku ma to decydujące znaczenie. Im wiesze ząbki sadzimy tym większa rośnie główka czosnku !!!
Pojedyncze cebule powstają gdy sadzimy małe ząbki lub są posadzone np późną wiosną. Cebule takie są niepodzielne, ale stanowią dobry materiał nasadzeniowy. Wiekszośc takich cebul ma duża masę. Rekordowe okazy cebul mają u mnie 110 gram. Z takich cebul można spodziewać sie rekordowych okazów przy sprzyjających warunkach glebowo- atmosferycznych.
tutaj wiecej na ten temat czosnku słoniowego.
http://www.growyourown.info/page145.html
Od kilku lat w Stanach Zjednoczonych zwiększa się areał uprawy warzywa znanego tam pod nazwą elephant lub greatheaded garlic, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy czosnek słoniowy lub wielkogłówkowy. Jadalną jego częścią są główki, wyglądem zbliżone do zwykłego czosnku, ale kilkakrotnie większe (pojedyncze mogą ważyć do 0,5 kg i mieć wielkość grejpfruta) i podzielone na mniejszą liczbę ząbków (4 lub 5, każdy wielkości główki zwykłego czosnku).
Inny jest też smak i aromat — czosnek wielkogłówkowy jest delikatniejszy i pachnie mniej intensywnie. Z tego powodu amerykańskie reklamy nazywają go "czosnkiem dla tych, którzy czosnku nie lubią". Bywa zazwyczaj używany nie jako przyprawa, ale składnik sałatek, surówek, a nawet dodatek do kanapek. Restauracje serwują go też w całości — po uprażeniu w piecu lub na grillu.
Jeszcze kilka lat temu czosnek słoniowy był zapomnianym warzywem amatorskim, uprawianym głównie w ogrodach przydomowych. Obecnie — ze względu na popularność wykreowaną przez media — powstają plantacje towarowe.
Według botaników, czosnek olbrzymi nie jest czosnkiem, ale bliskim krewnym pora (dla obydwu gatunków podawana jest ta sama nazwa łacińska — Allium porrum).
Czosnek słoniowy najlepiej rośnie w bogatej, głęboko uprawianej i dobrze przepuszczalnej glebie, na stanowiskach słonecznych. Wysadzanie ząbków przeprowadza się w marcu bądź wrześniu. Po kilku miesiącach cebule są gotowe do zbioru. Najlepiej przeprowadzić go w momencie żółknięcia liści i zasychania kwiatów. Wykopuje się wówczas całe rośliny i wiesza cebule z częścią łodyg w zacienionym miejscu. Można je w ten sposób przechowywać do 8-10 miesięcy.
Czosnek słoniowy charakteryzuje się delikatnym, słodkawym smakiem. Jego ząbki są duże, łatwo się obierają i nadają się do spożycia na surowo. Młode pokrojone liście mogą być użyte do sałatek lub do dekorowania potraw. Są bogate w witaminy A, C i E oraz w składniki mineralne. Czosnek może być również wykorzystywany, jako roślina ozdobna.
W moim ogrodzie czosnek ten sadzę we wrześniu - październiku, podobnie jak zwykły czosnek. Wierzchołek ząbka powinien być przykryty cienką warstwą ziemi.
Czosnek ten wytwarza tgz bulwki przybyszowe widoczne na zdjęciach (narośla na główkach). Można je również używać jako materiału siewnego lecz dopiero po paru latach osiągnie rozmiar właściwego macierzystego czosnku.