Cebula DYMKA SZALOTKA "Golden Gourmet"
Waga: 0,5 kg (+/- 2dag)
✓ Świeżo spakowana na obecny sezon przez Bratek Sp. z o.o..
Polecamy do własnej uprawy atrakcyjne odmiany cebuli z dymki: cebula szalotka zwana cebuloczosnkiem Golden Gourmet.
Cechy odmiany:
Cebula szalotka (allium cepa var. aggregatum), która wyglądem i zapachem przypomina czosnek. Rośnie też podobnie jak on, po kilka sztuk w pęczku. Właściwa jej nazwa to czosnek askaloński (Allium ascanolicum L.).
- Wytwarza duże, delikatne i bardzo aromatyczne cebule.
- Łączy w sobie smak i zapach czosnku oraz cebuli (smakuje prawie jak zwykła cebula, ale ma posmak czosnku).
- Wytwarza długie, rurkowate, bardzo bujne i wyjątkowo smaczne szczypiory.
- Małe szalotki zazwyczaj są łagodniejsze w smaku, a duże ostrzejsze.
- Smak cebul szalotki jest bardzo ceniony i uznawany za delikatny, łagodny i wyrafinowany.
- Można je spożywać na świeżo, marynować, suszyć, smażyć i mrozić.
PAMIĘTAJ:
- wybierz miejsce, na którym przez ostatnie 4–5 lat nie uprawiano warzyw cebulowych;
- najlepsze przedplony: groch, fasola, wyka, peluszka, ogórki lub kalafior;
- najgorsze stanowiska: po roślinach będących żywicielami groźnego szkodnika cebuli – niszczyka zjadliwego: koniczyna czerwona, lucerna oraz bobik i bób;
- wysadzaj cebule drobne na głębokość 3 cm, a te o większym kalibrażu troszkę głębiej (rozstaw 30-40 x 5-8 cm).
DOSTARCZAJ:
- azot - przed sadzeniem i pogłównie;
- fosfor - spełnia ważną rolę w odżywianiu cebuli, stymuluje wykształcanie systemu korzeniowego;
- potas - ma bardzo duże znaczenie dla wielkości plonu oraz jego jakości, odpowiedzialny jest za gospodarkę wodną rośliny;
- wapń - poprawia dostępność składników pokarmowych;
- siarka – niedobór 1 kg siarki w glebie ogranicza pobieranie do ok. 15 kg azotu;
- mikroskładniki - m.in. molibden, bor, miedź, cynk i żelazo.