⭐Cebula Dymka Wolska II 500g⭐
➡️NAJLEPSZA JAKOŚĆ NA RYNKU PROSTO OD PRODUCENTA
- Wielkość (Kaliber) [mm] - około(+/-) 10-15mm
- Ilość: (500 g)
- opakowanie: woreczek siatkowy
- Odmiana - Wolska
✅WOLSKA - odmiana późna, bardzo plenna, wyrównana, o dużej trwałości przechowywania. Przydatna zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i przetwórstwa. Wymaga dobrych warunków uprawy. Cebule kulisto- romboidalne, o masie od 90 do 160 g, okryte suchą, cienką, słomkowożółtą łuską. Miąższ biały, jędrny, smaczny. Siew: pierwsza połowa kwietnia. Rozstawa: 20 – 40 x 2-3 cm. Zbiór: sierpień- wrzesień.
✅Dzięki uprawie cebuli z dymki osiągamy wcześniejszy zbiór i dorodniejsze cebule. Cebulę dymkę sadzimy wczesną wiosną, zachowując odstępy w rzędzie co 7 – 10 cm, a między rzędami 25 cm.
✅Dymkę należy sadzić płytko, aby jej wierzchołek był tylko lekko przykryty.
✅Ze względu na płytki system korzeniowy cebula wrażliwa jest na niedobór wody.
✅Powinna być uprawiana w drugim roku po nawożeniu obornikiem i nie częściej niż co 3-4 lata na tym samym stanowisku.
✅Najwyższy plon cebuli uzyskuje się na glebach próchniczych, lessach, madach; nie udaje się na gruntach podmokłych i kwaśnych (optymalnie 6,5-7,0 pH).
➡️Sadzenie
Żółta odmiana cebuli - Uprawa cebuli z dymki ma wiele zalet. Przede wszystkim cały sezon zbieramy świeży szczypior, a pod koniec roku wyrośnięte cebule. Dymkę, czyli małe cebulki o średnicy 1-2 cm, sadzi się do gruntu w marcu nie jest wrażliwa na kilkudniowe przymrozki. Ziemia powinna być spulchniona, 2/3 cebuli powinno być schowane w ziemi. Dymkę sadzimy co 8 cm, pamiętając, że w ciągu sezonu będą rosnąć i kilkukrotnie zwiększą swoją średnicę. Zbiór cebuli przeprowadzamy wtedy, kiedy szczypior załamie się w połowie cebul w warzywniku.
NAJLEPSZA JAKOŚĆ - PROSTO OD PRODUCENTA