Cebula DYMKA "Wolska"
Waga: 0,5 kg III
✓ Świeżo spakowana na obecny sezon .
Polecamy do własnej uprawy atrakcyjne odmiany cebuli z dymki: późna odmiana popularnej cebuli do uprawy od wiosny Wolska.
Cechy odmiany:
- Odmiana późna, plenna, wyrównana.
- Niemal wszyskie cebule tej odmiany mają ten sam kształt i rosną podobnej wielkości.
- Dorastają do 90-160 gramów, w zależności od warunków uprawy.
- Kształt kulisty lub kulisto-romboidalny z tendencją do wydłużania się.
- Miąższ jędrny, biały, o wyrazistym, dość ostrym smaku.
- Łuska cienka, such, o słomkowej lub żółtej barwie.
- Bardzo dobrze się przechowuje (odpowiednio zabezpieczona jest w stanie przetrwać przez dłuższy czas nie tracąc smaku ani jędrności).
- Jest bardzo smaczna i wspaniale komponuje się z sałatkami i innymi potrawami.
- Wymaga dobrych warunków glebowych i odpowiedniego nawożenia.
PAMIĘTAJ:
- wybierz miejsce, na którym przez ostatnie 4–5 lat nie uprawiano warzyw cebulowych;
- najlepsze przedplony: groch, fasola, wyka, peluszka, ogórki lub kalafior;
- najgorsze stanowiska: po roślinach będących żywicielami groźnego szkodnika cebuli – niszczyka zjadliwego: koniczyna czerwona, lucerna oraz bobik i bób;
- wysadzaj cebule drobne na głębokość 3 cm, a te o większym kalibrażu troszkę głębiej (rozstaw 30-40 x 5-8 cm).
DOSTARCZAJ:
- azot - przed sadzeniem i pogłównie;
- fosfor - spełnia ważną rolę w odżywianiu cebuli, stymuluje wykształcanie systemu korzeniowego;
- potas - ma bardzo duże znaczenie dla wielkości plonu oraz jego jakości, odpowiedzialny jest za gospodarkę wodną rośliny;
- wapń - poprawia dostępność składników pokarmowych;
- siarka – niedobór 1 kg siarki w glebie ogranicza pobieranie do ok. 15 kg azotu;
- mikroskładniki - m.in. molibden, bor, miedź, cynk i żelazo.