CEBULA DYMKA WOLSKA II
KALIBER 10-15mm
Uprawa z dymki jest jedną z najstarszych metod produkcji cebuli. W uprawie z dymki cebula jest stosunkowo najbardziej tolerancyjna na niesprzyjające warunki klimatyczne i glebowe i metoda ta może być z powodzeniem stosowana na terenie całego kraju.
Najczęściej cebulę z dymki uprawia się na wczesny zbiór pęczkowy, a także na zbiór z suchą łuską w okresie letnim lub jesiennym. Metoda ta pozwala na wcześniejszy o około 4-6 tygodni zbiór cebuli w porównaniu do uprawy z siewu. Uprawa cebuli z dymki obejmuje dwa etapy. Celem uprawy w pierwszym roku jest uzyskanie małych cebulek zwanych dymką, które po wysadzeniu w drugim roku uprawy kontynuują rozwój wegetatywny, osiągając wielkość handlową. Dymkę można produkować we własnym zakresie, lub nabywać w wyspecjalizowanych firmach produkujących ją metodami ekologicznymi. W każdym przypadku winna być wolna od chorób i nicieni.
waga:0,5kg