⭐Cebula Dymka Wiosenna MIX 4 Odmiany po 1kg⭐
➡️NAJLEPSZA JAKOŚĆ NA RYNKU PROSTO OD PRODUCENTA
- Ilość: 4x 1kg
- opakowanie: woreczek siatkowy
➡️ZESTAW ZAWIERA:
- Cebula WOLSKA-żółta 1kg
- Cebula SOPELEK-cukrowa 1kg
- Cebula SCARLET- czerwona 1kg
- Cebula ALIBABA-biała 1kg
✅Cebula Wolska - odmiana późna, bardzo plenna, wyrównana o dużej trwałości podczas przechowywania. Cebule kulisto-romboidalne, okryte suchą, cienką, słomkowożółtą łuską. Miąższ biały, smaczny.
Dzięki uprawie cebuli z dymki osiągamy wcześniejszy zbiór i dorodniejsze cebule. Cebulę dymkę sadzimy wczesną wiosną, zachowując odstępy w rzędzie co 7 – 10 cm, a między rzędami 25 cm. Dymkę należy sadzić płytko, aby jej wierzchołek był tylko lekko przykryty.
✅Cebula dymka ZEBRUNEciekawa odmiana o znacznie wydłużonych zgrubieniach i średniowczesnym terminie dojrzewania. Jest to cebula niezawodna nawet przy gorszych warunkach pogodowych, równomiernie dojrzewająca. Zgrubienia osiągają średnią masę 150-200 g. Ich oryginalny, mocno podłużny kształt pozwala łatwe i szybkie pokrojenie warzywa. Złocistożółta łuska dobrze ochroni łagodne wnętrze. Cebula Sopelek znakomicie smakuje na surowo, stanowi doskonały dodatek do sałatek i surówek. Wyraźny smak i aromat cebuli pasuje do wszystkich dań z mięsem, komponuje się z wędlinami i pastami. Zbiór oferowanej odmiany przypada na czas od lipca do września.
✅SCARLET jest odmianą średnio późnej cebuli czerwonej. Bardzo plenna, wytwarzająca duże, wyrównane, lekko spłaszczone cebule o średniej masie 90-100 g. Miąższ cebuli Wenta jest jędrny, soczysty, dekoracyjny, fioletowo-biały. Smak odmiany jest określany jako łagodny, aromatyczny, wyważony. Łuska okrywająca jest cienka, dobrze przylegająca, zabarwiona na atrakcyjny ciemnoczerwony kolor. Cechą szczególną odmiany jest wysoka zawartość witaminy C oraz brak skłonności do wyrastania w szczypior podczas przechowywania.
Cebula czerwona jest mniej ostra od cebuli żółtej. Z uwagi na atrakcyjny wygląd jest wykorzystywana na surowo, jako dodatek do sałatek i surówek czy do dekorowania potraw. Niezwykły aromat cebuli czerwonej wybornie podkreśla smak dań mięsnych i zawierających grzyby. Łagodniejszy smak nie dominuje również do ryb i drobiu czy potraw z makaronem. Cebula czerwona jest obfita w związki prozdrowotne, głównie flawonoidy. Są one silnymi antyoksydantami, bardzo pożytecznymi w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
✅Alibaba jest bardzo plenna. Wytwarzane przez nią zgrubienia mają ok. 80-100 gramów, są kuliste, okryte białą łuską. Biały, zwarty i soczysty miąższ jest wysoko ceniony, zarówno za smak, jak i wygląd. Łagodny, lekko słodki smak idealnie nadaje się do bezpośredniego spożycia w sałatkach, pastach, farszach, twarogach. Pasuje również do dań na ciepło i zimno. Odmiana kwalifikowana jest jako średniowczesna – okres wegetacji mieści się w granicach 80-100 dni.