✅ SADOWNICTWO- to coraz popularniejsza forma spędzania wolnego czasu przez wiele osób. Któż z nas nie chciałby wyjść do swojego ogrodu i delektować sie smakiem i zapachem ulubionych owoców, ziół i kwiatów?
✅ Jesteśmy podmiotem profesjonalnym zarejestrowanym w rejestrze PIORiN Ostrołęka pod numerem PL 14/15/16718.
Sprzedawane przez nas rośliny posiadają paszporty.
✅ Paszport jest wystawiany w dniu spedycji roślin.
Cebula Dymka Szalotka Toto Delikatny Smak 1g
Numer produktu 151958
➡️ Charakterystyka rośliny
- Stanowisko: słoneczne
- Wymagania wodne: umiarkowana wilgotność
- Odczyn gleby: obojętny
- Preferencje glebowe: żyzna
- Dojrzałość zbiorcza: jesień
- Kolor owocu: biały
- Cecha wyróżniająca: do gruntu
- Przydatność do spożycia: przetwórcze
✅ Nasiona i rośliny objęte są nadzorem Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
➡️ Szczegółowe informacje o produkcie
Cebula Dymka Szalotka Toto Delikatny Smak 1g
Cebula szalotka to najdelikatniejsza smakowo odmiana ze wszystkich cebul. Jest idealna do spożycia na surowo, a także smażenia i jako dodatek do przetworów.
Roślina wieloletnia. Zwana także czosnkiem askalońskim. Rośnie bardzo podobnie jak czosnek (po kilka ząbków obok siebie).
Polecana do uprawy w ogródkach przydomowych i działkowych na szczypior, zbór pęczkowy lub zbiór dojrzałych cebul.
To warzywo powinno się znaleźć w jadłospisie wszystkich osób, które lubią jeść to, co zdrowe. Swe wyjątkowe właściwości dietetyczne i zdrowotne cebula szalotka zawdzięcza obecności olejku lotnego, którego posiada znacznie więcej niż cebula zwyczajna. Jednym z najbardziej cennych składników zawartych w szalotce są flawonoidy (znajdziemy je zarówno w cebulach jak i w szczypiorze szalotki), które wzmacniają działanie witaminy C. W szczypiorze jest też sporo witaminy C i z tego połączenia uzyskujemy naturalnego pochodzenia "rutinoskorbin", ceniony we wzmacnianiu odporności i leczeniu przeziębień. Flawonoidy wspomagają też układ krwionośny i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Szalotkę możemy spożywać na surowo, smażyć, suszyć lub mrozić, nie obawiając się utraty cennych flawonoidów. Należy unikać jedynie jej gotowania, gdyż ten proces powoduje znaczny ubytek tych cennych substancji.
Terminy siewu: pod osłony-od połowy lutego do połowy marca; do gruntu-od początku do połowy kwietnia.
Cebula ma spore wymagania glebowe, należy ją uprawiać na żyznym podłożu o wysokiej zawartości próchnicy i składników pokarmowych. Ważne jest też by pole było dobrze uprawione, a ziemia przepuszczalna, a zarazem dostatecznie wilgotna.
Cebula jest warzywem cenionym i powszechnie wykorzystywanym w kuchni, przepisy wielu różnorodnych potraw takich jak zupy, gulasze, zapiekanki, sosy, pieczenie, zawierają cebulę, czosnek, szczypior bądź pokrewne rośliny. W przypadku pozostałych dolegliwości dróg oddechowych najlepszym sposobem jest tradycyjny syrop z cebuli z dodatkiem miodu.