Cebula DYMKA 1kg 21-25mm Wolska IV 1000g
Cechy produktu:
- Cebula dymka
- Masa netto [g (+/- 5%)] - 1000g
- Odmiana - Wolska
- Wielkość (Kaliber) [mm] - 21-25
- opakowanie: woreczek siatkowy
WOLSKA - odmiana późna, bardzo plenna, wyrównana, o dużej trwałości przechowywania. Przydatna zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i przetwórstwa. Wymaga dobrych warunków uprawy. Cebule kulisto- romboidalne, o masie od 90 do 160 g, okryte suchą, cienką, słomkowożółtą łuską. Miąższ biały, jędrny, smaczny. Siew: pierwsza połowa kwietnia. Rozstawa: 20 – 40 x 2-3 cm. Zbiór: sierpień- wrzesień.
Dzięki uprawie cebuli z dymki osiągamy wcześniejszy zbiór i dorodniejsze cebule. Cebulę dymkę sadzimy wczesną wiosną, zachowując odstępy w rzędzie co 7 – 10 cm, a między rzędami 25 cm.
Dymkę należy sadzić płytko, aby jej wierzchołek był tylko lekko przykryty.
Ze względu na płytki system korzeniowy cebula wrażliwa jest na niedobór wody.
Powinna być uprawiana w drugim roku po nawożeniu obornikiem i nie częściej niż co 3-4 lata na tym samym stanowisku.
Najwyższy plon cebuli uzyskuje się na glebach próchniczych, lessach, madach; nie udaje się na gruntach podmokłych i kwaśnych (optymalnie 6,5-7,0 pH).