Papryczki importujemy z Hiszpanii. Zamawiamy je we wtorki, czwartki oraz piątki. Składając zamówienie miej na uwadze, że dostawa może potrwać kilka dni.
Carolina reaper – zwana potocznie "ponurym żniwiarzem" najostrzejsza papryka świata z wpisem rekordu do księgi Guinnessa z 2012 r . Od 1,4 – 2 milionów SHU (skala Scovillea).
Odmianę tę wyhodował Amerykanin Ed Currie założyciel firmy Puckerbutt Pepper Company z Karoliny Południowej.
Nawet najbardziej wytrwali fani pikantnych smaków nie powinni spożywać więcej niż jedną sztukę tej papryki jednocześnie. Osoby, które nie przywykły do wysokiego poziomu ostrości nie powinni próbować swoich sił z świeżą papryką Carolina Reaper - to wyzwanie może ich zdecydowanie przerosnąć.
Najsmaczniejsza będzie suszona i dodawana w niewielkiej ilości do dań lub w formie ostrego sosu. Można ją także marynować lub dodawać do nalewek. Zarazem papryczka cechuje się słodkim, lekko owocowym posmakiem, z wyczuwalną nutą czekolady i cynamonu.
Jedno jest pewne będzie piekielnie piekło !
Ostrzeżenie: po pokrojeniu nie dotykać gołymi rękoma oraz chronić oczy.
Kraj pochodzenia: Hiszpania