CAPSOMASOL - siła naturalnej kapsaicyny 120 mg (64kaps.) - małe rasy
Siła naturalnej kapsaicyny
KRÓTKI TERMIN: 11.2020r.
CAPSOMASOL® – unikalny preparat wspomagający organizm w trakcie leczenia choroby nowotworowej, również stosowany profilaktycznie, w postaci kapsułki dla psów, złożony wyłącznie z naturalnych składników, pierzgi pszczelej i z owocu pomarańczowej odmiany papryki habanero (Capsicum chinense).
Preparat dedykowany jest dla psów, w szczególności tych cierpiących na chorobę nowotworową, stosowany również profilaktycznie, szczególnie u zwierząt narażonych na szkodliwe czynniki środowiska zwiększające ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.
Skuteczność działania preparatu potwierdzona została badaniami naukowymi. Preparat pobudza komórki nowotworowe do apoptozy (samozniszczenia), ma również działanie przeciwzapalne, które doprowadza do zmniejszenia ukrwienia, a co za tym idzie odżywienia guza nowotworowego. Działanie preparatu objawia się zahamowaniem wzrostu lub zmniejszeniem rozmiarów guza.
Dawkowanie:
Capsomasol 120 mg dla psów ras małych – 1 kapsułka na 2 kg masy ciała
WAŻNE!
- Ze względu na zawartość ostrej papryki, kapsułki powinny być połknięte przez psa w całości. Stosować zawsze w trakcie lub bezpośrednio po karmieniu. Normalnym zjawiskiem w początkowym okresie stosowania jest wylizywanie okolicy odbytu (uczucie pieczenia podczas wypróżniania). Modyfikacja dawki oraz stosowanie preparatu u zwierząt poddawanych terapii przeciwnowotworowej możliwe jest po zasięgnięciu opinii lekarza weterynarii.
Skład:
Capsomasol 120 mg zawiera naturalną kapsaicynę w ilości nie mniej niż 0,5 mg/kaps. W 1 kapsułce (120 mg ± 5%) znajduje się 60 mg pierzgi pszczelej i 60 mg papryki habanero.
Skład analityczny CAPSOMASOLU® w przeliczeniu na 100 g produktu:
Wszystkie składniki, wyszczególnione poniżej, pochodzą wyłącznie
z pierzgi pszczelej i papryki habanero.
Włókno surowe: 22,4 g
Białko: 19,4 g
Tłuszcze i oleje surowe: 8,82 g
Cukry ogółem (w przeliczeniu na sacharozę): 8,08 g
Związki fenolowe: 0,75 g
Wilgotność: 6,52 %
Witaminy:
B1: 0,2 – 0,75 mg
B2: 0,27 – 0,95 mg
B6: 0,25 – 0,45 mg
C: 140 – 170 mg
A: 10 – 25 mg
E: 10 – 25 mg
Rutyna: 10 – 30 mg
Kwas foliowy: 0,1 – 0,3 mg
β-karoten: 0,1 – 1 mg
Mikro- i makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na, Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se,
Cr, Ni, Si
Środki ostrożności:
- Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym i niedostępnym dla dzieci.
- Chronić od światła i bezpośredniego działania słońca.
- Unikać otwarcia kapsułki.
- Unikać kontaktu zawartości kapsułki ze skórą, tkankami miękkimi jamy ustnej i oczami.
- W przypadku kontaktu przepłukać dużą ilością wody.
- W razie dolegliwości skontaktować się z lekarzem, podając informację o zastosowanym preparacie.
Dlaczego papryka?
Medycyna ludowa od zarania dziejów wykorzystywała ostre przyprawy. Dzisiaj jej dokonania zostały w dużej mierze przebadane i udokumentowane a dzięki temu zaczynamy rozumieć podstawy wykorzystania roślin w lecznictwie. Stwierdzono, że kapsaicyna zawarta w dużych ilościach w owocach papryki habanero (Capsicum chinense Jaq.) i determinująca jej ostry smak, wykazuje różnorodne zastosowania lecznicze.
Papryka habanero w walce z nowotworami
Spośród zastosowań leczniczych największe nadzieje budzi wykorzystanie zawierających kapsaicynę owoców papryki habanero w walce z chorobą nowotworową. Właściwości antyrakowe tej substancji potwierdzono w przypadku gruczolakoraka okrężnicy, raka gruczołu krokowego, niedrobnokomórkowego raka płuc, raka żołądka, sutka, i trzustki oraz białaczki i glejaka. Lista ta pozostaje nadal otwarta w związku z toczącą się na całym świecie batalią naukowców poszukujących rozwiązania problemu nowotworów.
Wpływ zawartej w papryce habanero kapsaicyny na guz nowotworowy objawia się zahamowaniem wzrostu lub zmniejszeniem rozmiarów guza. Jest on wielokierunkowy i uwarunkowany istnieniem kilku efektów biologicznych. Jednym z nich jest stymulacja apoptozy komórek nowotworowych czyli ich tzw. programowanej śmierci. Innym jest działanie przeciwzapalne, które doprowadza do zmniejszenia ukrwienia a co za tym idzie odżywienia guza nowotworowego. Kolejnym ważnym zjawiskiem jest obniżanie wydzielania VEGF czyli czynnika wzrostu śródbłonka, który odpowiada za powstawanie naczyń krwionośnych np. we wzrastającym guzie sutka. Doprowadza to do skutku podobnego jak w przypadku działania przeciwzapalnego.
Capsomasol zawiera też pierzgę
Pierzga jest przetworzonym pyłkiem roślin i stanowi naturalny pokarm pszczół a jej właściwości prozdrowotne znane były już w starożytności. Powstaje ona w ulu w procesie fermentacji i zawiera cały szereg wysoko przyswajalnych składników odżywczych, do których należą głównie aminokwasy, witaminy, minerały, enzymy i kwasy tłuszczowe. Co ważne, uboga jest w węglowodany, które sprzyjają wzrostowi guzów nowotworowych. Wbrew powszechnym opiniom na temat produktów pszczelich, pierzga z uwagi na zawartość tylko prostych składników praktycznie nie wykazuje właściwości uczulających a wręcz ogranicza wydzielanie histaminy. Wpływa na różnorodne funkcje biologiczne, które przyczyniają się do walki z chorobą nowotworową czy też jej przeciwdziałania. Są to: odtruwanie, wymiatanie wolnych rodników, regulacja rytmu dobowego i funkcji hormonalnych, stabilizacja procesów metabolicznych, poziomu glukozy we krwi oraz apetytu. Wszystko to usprawnia funkcjonowanie układu odpornościowego. Dlatego pierzga jest cennym uzupełnieniem działającej przeciwnowotworowo papryki habanero zawartej w preparacie Capsomasol.
Pierzga zawarta w preparacie Capsomasol pochodzi z Roztocza, jednego z najczystszych zakątków Polski, a unikalna technologia obróbki zapewnia jej najlepsze właściwości odżywcze.
Inne wskazania
W badaniach przeprowadzonych u psów udowodniono zasadność stosowania chili (Capsicum frutescens) u ludzi z cukrzycą przez uzdrowicieli z Jamajki, bowiem kapsaicyna powoduje obniżenie poziomu glukozy oraz zwiększa stężenie insuliny we krwi. Stąd wynika również zastosowanie jej w celu regulacji tempa metabolizmu oraz objętości tkanki tłuszczowej a co za tym idzie w obniżaniu masy ciała. Substancja ta stymuluje transkrypcję genów odpowiedzialnych za białka pobudzające termogenezę zaś hamuje transkrypcję genów białek stymulujących proces powstawania tkanki tłuszczowej a ponadto pobudza jej rozpad. Kapsaicyna wzbudziła również zainteresowanie, jako substancja przeciwświądowa u psów z atopowym zapaleniem skóry oraz lek przeciwbólowy.
Czy pies może spożywać paprykę ?
Losy kapsaicyny w organizmie są zbliżone u psa, szczura i człowieka. Dlatego też istnieje możliwość traktowania tych gatunków na równi we wskazaniach, przeciwwskazaniach i ewentualnym występowaniu skutków ubocznych przewlekłego spożywania zawierających ją roślin. Po podaniu doustnym kapsaicyna wchłania się w dużym stopniu, bo aż w 94%, i już po 1 godzinie osiąga maksymalne stężenie we krwi. Aż w 6,3% wydalana jest w niezmienionej postaci z kałem, co w pierwszych dniach spożywania ostrej papryki może dawać uczucie pieczenia odbytu podczas defekacji. Kapsaicynoidy podawane u psów dożylnie w dużych dawkach wykazują jedynie nieznaczny obwodowy wpływ na układ sercowo-naczyniowy, są eliminowane szybko z ustroju i w minimalnym stopniu obciążają narządy wewnętrzne.
W żywieniu człowieka panuje ogólna zasada unikania ostrych przypraw w trosce o stan błony śluzowej przewodu pokarmowego. Ostatnie badania dotyczące ludzi i zwierząt przeczą tym stereotypom. Przewlekłe spożywanie przez psy niewielkich dawek papryki, zwłaszcza w trakcie lub bezpośrednio po posiłku minimalizuje zupełnie ryzyko wystąpienia zmian w obrębie błony śluzowej przewodu pokarmowego. Nieznaczne uszkodzenie nabłonka jelitowego możliwe jest na skutek spożywania ponad 10% dodatku papryki do diety, lecz w przypadku ilości poniżej 2% nie stwierdza się już żadnych zmian. Zauważono, że wyciąg z owoców papryki Capsicum annum powoduje tylko niewielki wzrost wydzielania gruczołów żołądka, zaś kapsaicyna podana psom dożołądkowo dodatkowo pobudza skurcze dalszych odcinków przewodu pokarmowego, poprawiając pracę jelit.
CZĘSTO ZADAWANE PYTANIE:
- Co to jest papryka habanero?
Zawarta w preparacie Capsomasol papryka habanero (Capsicum chinense) sprowadzana jest z Ameryki Południowej. Osiąga ona 100.000-350.000 jednostek ostrości w skali Scoville'a, co stanowi, że należy ona do najbardziej pikantnych papryk na świecie. Jej cytrusowy smak oraz kwiatowy aromat czyni ją niezastąpionym składnikiem sosów i potraw. Najważniejszym, odpowiedzialnym za ostrość składnikiem papryki habanero jest działająca przeciwnowotworowo kapsaicyna.
- Czy Capsomasol może być przyjmowany przez psy poddawane chemioterapii przeciwnowotworowej?
O ile nie istnieją główne przeciwwskazania do zastosowania preparatu, to tak. Jak dotąd nie udowodniono interakcji pomiędzy kapsaicyną a lekami.
Należy jednocześnie pamiętać, że Capsomasol jest suplementem diety wspomagającym walkę organizmu z nowotworem i dlatego po podjęciu decyzji o jego stosowaniu nie należy przerywać prowadzonej dotąd terapii - chyba że lekarz weterynarii zdecyduje inaczej.
- Jakie są główne przeciwwskazania do przyjmowania preparatu?
Ocenie stosunku korzyści do ryzyka należy poddać decyzję o aplikacji preparatu u psów z niewydolnością wątroby i nerek.
Ponieważ kapsułka rozpuszcza się w żołądku, Capsomasol nie powinien być stosowany w przypadku choroby wrzodowej przewodu pokarmowego, chociaż u osobników od niej wolnych, kapsaicyna działa ochronnie na błonę śluzową żołądka i dwunastnicy.
- Czy Capsomasol może być stosowany u suk ciężarnych i karmiących?
Z uwagi na zagadnienia etyczne i prawne nie przeprowadzono dotąd badań dotyczących takich zwierząt, dlatego nie zaleca się stosowania go w wymienionych sytuacjach.
- Czy preparat może być stosowany u alergików?
Pomimo, że nie stwierdzono przeciwwskazań co do stosowania papryki habanero i pierzgi pszczelej u psów atopowych oraz cierpiących na alergię pokarmową, zaleca się zachowanie pewnej ostrożności u osobników z udowodnioną alergią.
Wiadomo, że reakcje nadwrażliwości mogą mieć miejsce po zastosowaniu nawet najbardziej „obojętnych" substancji i leków.
- Czy podawanie Capsomasolu należy przerwać w przypadku zdiagnozowania chorób innych niż nowotwór?
U pacjenta z nowotworem może pojawić się gorączka, zależnie czy niezależnie od tej choroby.
W takich przypadkach bezpiecznie jest tymczasowo odstawić preparat.
Kapsaicyna pobudza układ współczulny i przyspiesza metabolizm, co powoduje podniesienie ciepłoty wewnętrznej. Takie zjawisko jest niekorzystne w przebiegu gorączki.
- Co zrobić, jeśli doszło do przegryzienia kapsułki?
Preparat powinien być aplikowany głęboko na język, po czym, poprzez zamknięcie jamy ustnej, należy sprowokować odruch połykania.
Po przypadkowym przegryzieniu kapsułki dojść może do silnego podrażnienia błony śluzowej jamy ustnej i przełyku.
W takim przypadku jamę ustną oraz zanieczyszczone preparatem inne dostępne okolice ciała należy natychmiast obficie przepłukać wodą, podać doustnie 1-2 łyżeczki oleju jadalnego i zapewnić psu stały dostęp do wody a następnie skontaktować się z prowadzącym pacjenta lekarzem weterynarii.
- Czy Capsomasol wymaga zachowania ostrożności przez samego właściciela?
Z uwagi na drażniącą zawartość kapsułek, nie powinno się ich otwierać.
W przypadku kontaktu proszku ze skórą lub po przedostaniu się go do oczu, należy wypłukać je obficie wodą i zasięgnąć opinii lekarza przedstawiając ulotkę.
Preparat powinien być przechowywany w miejscu niedostępnym dla dzieci i zwierząt.
- Jakie skutki uboczne stosowania preparatu można zaobserwować u psów?
Niespełnienie kryteriów właściwej aplikacji (podawanie na czczo, znaczne przekroczenie zalecanej dawki) skutkować może niepokojem zwierzęcia, bólem brzucha, nudnościami i wymiotami.
Narażone są na to również osobniki wykazujące przeciwwskazania główne.
Kwalifikowanie psa do zastosowania preparatu zawsze powinno odbywać się w gabinecie weterynaryjnym po wykonaniu badania klinicznego i ewentualnych badań dodatkowych.
Częstym objawem występującym w ciągu kilku pierwszych dni stosowania preparatu jest niepokój podczas defekacji oraz „saneczkowanie" co spowodowane jest pieczeniem odbytu.
Jednak ma to charakter przemijający i nie wymaga żadnej interwencji.
Czy dawka preparatu Capsomasol jest bezpieczna ?
O ile dawka doustnego preparatu zawierającego paprykę została opracowana należycie, ryzyko pojawienia się jakichkolwiek skutków ubocznych jest znikome. Dla przykładu, wielkość spożycia ostrych przypraw przez ludzi podyktowana jest względami kulturowymi. Przeciętny Europejczyk zjada w ciągu doby około 2,64mg kapsaicyny zawartej w przetworzonych produktach żywnościowych natomiast rdzenny mieszkaniec Indii, Meksyku i Tajlandii nawet 200mg na dobę. Spożywanie tak dużych ilości może być ryzykowne z uwagi na wzrost prawdopodobieństwa zachorowalności na choroby żołądka, ale groźba ta przestaje istnieć w przypadku dziennego spożycia poniżej 30mg na osobę. Z uwagi na konieczność zachowania bezpieczeństwa stosowania u psów proponuje się dawki niższe, które mieszczą się w przedziale od 0,025 do 0,08g suchej masy owocu papryki habanero/kg masy ciała dziennie w co najmniej 2 dawkach podzielonych. Gwarantują one zarazem dostarczenie organizmowi takiej dawki kapsaicyny, która zapewni działanie przeciwnowotworowe na najwyższym poziomie.
ID:28495