Skład: canihua ziarno 100%.
Canihua pochodzi z Peru i Boliwii, jest tam bardzo znana i lubiana. Głównie zastępuje kasze takie jak gryczana, jęczmienna, jaglana i jest pochodną komosy ryżowej. Wyglądem łudząco przypomina czerwoną komosę, gdyż ma nawet charakterystyczny dla tego rodzaju ogonek po ugotowaniu. Jej ziarna są jednak dużo drobniejsze. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika i białka.
Sposób przyrządzenia:
- opłukać ziarna pod bieżącą wodą;
- dobrać odpowiednie proporcje - 1 szklanka ziaren na 2 szklanki wody;
- gotować 15 minut na wolnym ogniu do momentu, aż woda się wchłonie.
Zastosowanie:
- zamiennik kaszy do obiadu;
- farsz do pierogów i naleśników;
- dodatek do sałatek;
- jako panierka do mięsa.
POCHODZENIE : PERU
PRODUCENT : NATURAL EXPERT
WAGA : 500 g