Wyśmienita pasta cacao. Paczka zawiera 1 kg pełnotłustego, odżywczego kakao odmiany Trinitario z rajskiej Dominikany pod postacią pasty (twarde bryłki, konsystencją podobne do gorzkiej czekolady).
Taka ilość kakao wystarczy do przygotowania około 35-100 porcji pysznego, pełnowartościowego napoju kakao (w zależności od intensywności, jaką wybierzesz, szczegóły poniżej).
Szczególnie polecamy to kakao osobom, które zaczynają przygodę z kakao - Connection jest bardzo delikatne i subtelne, pełne miękkich, wielowarstwowych nut smakowych, a jej przyjemny i otulający smak zawdzięcza klimatowi Dominikany. Kakaowce rosną tam w symbiozie z otoczeniem, a wyższe drzewa dają im cień. Ta pozytywna relacja wpływa na glebę i samą uprawę.
Producent bezpośrednio pozyskuje ziarno Trinitario od długoterminowych, lokalnych partnerów, którzy dostarczają certyfikowane, ekologiczne ziarna zbierane ręcznie i fermentowane na słońcu. Spółdzielnie te zrzeszają rolników i zapewniają im wsparcie, rozwój, podnoszenie kompetencji i finansowanie projektów społecznościowych.
Pasta CONNECTION powstaje z organicznych, prażonych i zmielonych technologicznie ziaren, zgodnie z ekologicznymi standardami produkcji żywności. Jest pełnotłusta i aksamitna, a duże bloki dzielone są na małe, różnorodne bryłki. To wspaniała, codzienna porcja odżywienia, która rozpromieni chwilę i otuli czekoladową przyjemnością. Doskonale zastąpi kawę.
Skład: 100 % pełnotłusta pasta cacao
Pochodzenia ziarna: Dominikana
Gatunek ziarna: Trinitario – ziarno organiczne
Wartości odżywcze na 100 g:
Wartość energetyczna: (Kj) 2478 / (Kcal) 592 kcal
Tłuszcz: 51 g (w tym kwasy nasycone: 28 g)
Węglowodany: 20 g (w tym cukry: 1.5 g, białko: 10 g, błonnik: 12 g, sól: 0.02 g)
Nasze kakao jest zawsze pięknie i starannie zapakowane.
Minimalna data ważności : lipiec 2025 r.
Przygotowanie kakao
Proporcje:
- Normalna: 10-30 gram
- Ceremonialna: 30-50 gram
Im mniej kakao, tym mniej płynu:
- 10-30 gram – ok. 200-250 ml płynu
- 30-50 gram – ok. 250-300 ml płynu
Niezbędne składniki:
- Pełnotłuste Kakao – Zawiera własny, roślinny tłuszcz – masło kakaowe, nie potrzeba dodawać innego jak np. mleko zwierzęce
- Woda jest wystarczająca lub mleko roślinne dla smaku (migdałowe, ryżowe, kokosowe, owsiane), czy woda różana lub kokosowa.
- Opcjonalne przyprawy i słodzidła: kardamon, cynamon, chilli, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, sól, miód, syrop klonowy, syrop z agawy, daktyle, masło orzechowe
Krok po kroku, nasza rekomendacja:
- Odważ odpowiednią ilość kakaowej pasty i rozdrobnij, posiekaj bryłkę lub zetrzyj na tarce
- Zagrzej wodę (do 60-70 stopni, można też zagotować lub przygotować kakao w chłodniejszej wersji)
- Połącz kakao z wodą/mlekiem w naczyniu, blenderze kielichowym lub garnku
- Dodaj przyprawy i słodzidło lub pozostaw czyste
- Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, użyj mieszadła lub zblenduj całość do gładkiej konsystencji
Proporcja zależy od indywidualnych potrzeb kalorycznych, preferencji żywieniowych i zdrowia każdej osoby. Możesz też dodawać kakao np. do smoothie, musli czy owsianki.
SMACZNEGO!
Zatrzymanie, celebrowanie chwili:
- Przygotowanie kakao to czas, w którym warto się zatrzymać i robić to, jak lubisz.
- Zrób to z szacunkiem dla chwili, dla siebie i dla rośliny, by stworzyć atmosferę.
- Możesz stworzyć nastrój, zapalić kadzidło, świecę lub włączyć muzykę.
- Popijaj, smakując każdy łyk, odkrywając ukryte smakowe nuty i opowieści
- Miej intencję i bądź ze sobą, w medytacji, twórczości, kręgu, na spacerze, treningu, z innymi.
Kupujesz prawdziwe, pełnotłuste kakao, zachowaj ostrożność, jeśli:
- masz alergię na kakao
- przyjmujesz leki psychotropowe
- przyjmujesz leki na ciśnienie
- masz problemy z sercem
- dolega Ci kamica nerkowa
- zachowaj ostrożność podczas ciąży