Winnica Isla Oro leży w samym sercu La Mancha na wysokości 625 m npm. Podłoże z wapiennych skał nadaje mu idealne warunki do uprawy winorośli. Tereny z maksymalnymi temperaturami 38ºC latem i ograniczonymi opadami. Winnicę założył Francisco Isla Molina w pierwszej dekadzie XX wieku i z pokolenia na pokolenie jest przekazywana miłość do wina i troski o ziemię. Winnica posiada ponad 200 hektarów ziem pod uprawę winorośli co daje możliwość wyprodukowania 5 milionów litrów wina rocznie.
Oto Cabernet Sauvignon – jedna z najbardziej uznanych odmian winorośli właściwej. Uprawiana niemal w każdym większym państwie winiarskim, przez większość XX wieku Cabernet Sauvignon był najczęściej sadzoną szlachetną odmianą o ciemnej skórce, lecz w latach 90. szczep ustąpił pola Merlotowi. W ustach nuta czarnej porzeczki oraz wiśnie, lekko kwaskowate z zaznaczeniem goryczki. Najlepsze w temperaturze 18-20 st.C.