Witam wszystkich na mojej aukcji :)
Dziś po raz kolejny mam do sprzedania świeże nasiona ostrej papryki Aji Panca.
Dużo podróżuję, w związku z tym zawsze przywożę jakieś nowości "jako pamiątki" Nasiona przywiozłem z Peru, nasiona są świeże i z powodzeniem mogą być wysiane teraz. Są 100 % Peruwiańskie. Nie jak większość odmian uprawiana w naszym kraju z innymi odmianami pod jedną folią, w taki sposób tworzą się krzyżówki, które nie są czyste genetycznie. Nie są też genetycznie modyfikowane, Peru jako jedne z niewielu nie uznaje GMO, a mimo to posiadają mnóstwo odmian ziemniaków, kukurydzy oraz papryki i wiele innych.
Aji Panca Jest to lekko ostra (porównywalna z pieprzem) papryka pochodząca z Ameryki Południowej a w szczególności wywodząca się z Peru, tam też powszechnie uprawiana, oraz używana w lokalnej kuchni.
Kolor ma czekoladowo-czerwony, ciemny, wewnątrz krwisto-czerwony. Smak lekko dymny, oraz owocowy aromat. Najczęściej jest sprzedawana suszona w całości z nasionami. Odmiana tej papryki nadaje się do suszenia, owoce dopiero po wyschnięciu uzyskują swój niezwykły, mocno paprykowy aromat, średnio pikantny smak oraz piękny czerwony kolor. Ze świeżych można robić pasty tzw "salsa" - również bardzo smaczne, aromatyczne. Suszona nadaje się do przyprawiania: sosów, zup, makaronów, pizzy, chipsów, różnego rodzaju mięs, ryb. Salsa ze świeżej papryki może być wspaniałym dodatkiem do sałatki, tortilli, burritos, taco, mięs, bazą do sosów, zup.
Uprawa:
Jest łatwa w uprawie, tak jak zwykła słodka papryka.Najlepiej w miejscu ciepłym osłoniętym od wiatrów, pod folią, szklarnią w wilgotnej, żyznej glebie, na słonecznym stanowisku wymaga regularnego nawożenia .Aji Panca dorasta do ok: 60-80 cm owoce ok: 12-17 cm, podłużne. Roslina wieloletnia.
Cena za 10 nasion 2,49 zł + Gratis dodaję 3 nasiona Rocoto z Peru.
Witam wszystkich na mojej aukcji :)
Dziś po raz kolejny mam do sprzedania świeże nasiona ostrej papryki Aji Panca.
Dużo podróżuję, w związku z tym zawsze przywożę jakieś nowości "jako pamiątki" Nasiona przywiozłem z Peru, nasiona są świeże i z powodzeniem mogą być wysiane teraz. Są 100 % Peruwiańskie. Nie jak większość odmian uprawiana w naszym kraju z innymi odmianami pod jedną folią, w taki sposób tworzą się krzyżówki, które nie są czyste genetycznie. Nie są też genetycznie modyfikowane, Peru jako jedne z niewielu nie uznaje GMO, a mimo to posiadają mnóstwo odmian ziemniaków, kukurydzy oraz papryki i wiele innych.
Aji Panca Jest to lekko ostra (porównywalna z pieprzem) papryka pochodząca z Ameryki Południowej a w szczególności wywodząca się z Peru, tam też powszechnie uprawiana, oraz używana w lokalnej kuchni.
Kolor ma czekoladowo-czerwony, ciemny, wewnątrz krwisto-czerwony. Smak lekko dymny, oraz owocowy aromat. Najczęściej jest sprzedawana suszona w całości z nasionami. Odmiana tej papryki nadaje się do suszenia, owoce dopiero po wyschnięciu uzyskują swój niezwykły, mocno paprykowy aromat, średnio pikantny smak oraz piękny czerwony kolor. Ze świeżych można robić pasty tzw "salsa" - również bardzo smaczne, aromatyczne. Suszona nadaje się do przyprawiania: sosów, zup, makaronów, pizzy, chipsów, różnego rodzaju mięs, ryb. Salsa ze świeżej papryki może być wspaniałym dodatkiem do sałatki, tortilli, burritos, taco, mięs, bazą do sosów, zup.
Uprawa:
Jest łatwa w uprawie, tak jak zwykła słodka papryka.Najlepiej w miejscu ciepłym osłoniętym od wiatrów, pod folią, szklarnią w wilgotnej, żyznej glebie, na słonecznym stanowisku wymaga regularnego nawożenia .Aji Panca dorasta do ok: 60-80 cm owoce ok: 12-17 cm, podłużne. Roślina wieloletnia.