Suszone ziele BYLICY POSPOLITEJ 1 kg
Bylica zwyczajna, podobnie jak jej krewniaczka bylica piołun, jest byliną z rodziny astrowatych występującą powszechnie na terenie całej Europy, Azji i Afryki Północnej, w tym Tunezji i Algierii. Należy do roślin ruderalnych i azotolubnych – z upodobaniem rośnie na przydrożach, miedzach, obrzeżach pól i brzegach wód, tworząc gęste i wysokie na ponad metr zarośla. Niekiedy stanowi uciążliwy chwast ogrodowy, wyróżnia się też dość intensywnym zapachem. W przeszłości powszechnie wykorzystywana była w ziołolecznictwie oraz jako roślina przyprawowa (do mięs), obecnie je rola w medycynie tradycyjnej zmalała na rzecz bylicy piołunu ze względu na dużo słabsze działanie.
Ziele bylicy
- zawiera wysokie stężenie związków goryczkowych;
- jest ważnym źródłem garbników, flawonoidów i olejków eterycznych (tujonu i cyneolu);
- obfituje w sole mineralne, fenolokwasy i węglowodany;
- wyróżnia się wyraziście gorzkim smakiem;
Właściwości
- pobudza łaknienie;
- łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego;
- stymuluje wydzielanie soków żołądkowego i jelitowego;
- ułatwia trawienie i przyspiesza przyswajanie treści pokarmowych z pożywienia;
- ogólnie wzmacnia organizm;
- działa tonizująco, redukuje stres i napięcie nerwowe;
- łagodzi bóle pochodzenia nerwowego;
- pobudza krwawienia, w tym również miesiączkowe;
Medycyna ludowa zaleca stosowanie bylicy zwyczajnej u osób ogólnie osłabionych i starszych, po zabiegach operacyjnych w obrębie jamy brzusznej i po urazach. Bylica reguluje przemianę materii i ułatwia przyswajanie cennych składników pokarmowych, dzięki czemu przyspiesza powrót do zdrowia i skraca czas rekonwalescencji. Ponadto sprawdza się w niedokwasocie żołądka, bólach przewodu pokarmowego spowodowanych skurczami mięśni gładkich, niedostatecznym wydzielaniu lub przestoju żółci oraz w kolce jelitowej. Stosowana zewnętrznie wykazuje działanie przeciwbakteryjne wspomagając leczenie chorób skórnych oraz łagodząc dolegliwości reumatyczne.
- Surowiec: ziele bylicy pospolitej
- Nazwa łacińska: artemisia vulgaris
- Skład: bylica pospolita 100%
- Postać: cięte
- Kraj pochodzenia: Polska
- Data przydatności do spożycia: podana na etykiecie umieszczonej na opakowaniu
- Przeciwwskazania: ostry nieżyt żołądka lub jelit, ostre zapalenie wyrostka robaczkowego, miesiączka, ciąża i okres karmienia;
- Przechowywanie: przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu;
- Informacje o alergenach: produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, jaj, orzechów, soi, mleka, selera, gorczycy, sezamu, dwutlenku siarki i pochodne wyżej wymienionych;
Proponowany sposób podania:
- 1 łyżkę ziela bylicy zalać 1 szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Pozostawić do przestygnięcia na 10 minut i odcedzić. Pić po 20-50 ml kilka razy dziennie jako kurację na łagodny nieżyt żołądka lub jelit.
Podmiot odpowiedzialny:
- Aromatika Adam Iwańczuk
- ul. Celna 14/2, 17- 200 Hajnówka
Wszystkie opisy mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie stanowią formy konsultacji lekarskiej. Nie powinny być traktowane jako zalecenia do stosowania danego produktu, a jedynie mają na celu poszerzenie wiedzy czytelnika.