Bushido Premium Coffee - Red Katana
Mieszanka średnio palonych ziaren Arabiki o wspaniałym smaku i aromacie. Zbierana i palona z miłością i pasją - wszystko po to, by oddać prawdziwy smak kawy premium. Red Katana to kawa o niezwykle bogatym smaku, z wyczuwalnymi słodkimi nutami czerwonych jagód i brzoskwiń.
Doskonale smakuje zarówno z mlekiem, jak i w klasycznej wersji bez dodatków. Właśnie to czyni z niej idealną propozycję na poranne pobudzenie w postaci espresso i dopełnienie do popołudniowego odpoczynku w formie aromatycznego cappuccino i latte.
Wyborna propozycja dla osób poszukujących smaków łączących w sobie japońską tradycję i europejską kulturę kawową. Ręcznie zbierane ziarna używane są do produkcji kawy, która zaspokoi nawet najbardziej wymagające gusta.
Nadaje się do wszelkiego rodzaju ekspresów i kawiarek, a także zaparzania metodą przelewową.
Masa netto: 227 g
Składniki: Arabica 100%
Rodzaj: ziarnista
Kraj producenta: Holandia
Jakie wartościowe substancje zawiera kawa?
- antyoksydanty: kwas chlorogenowy i kwas kawowy. Ostatnio wzięty przez naukowców pod lupę kwas chlorogenowy okazuje się być obiecującą bronią w walce z otyłością. Kwas ten zmniejsza wchłanianie cukru, dzięki czemu wpływa na redukcję kilogramów oraz chroni przed cukrzycą! Kwas kawowy natomiast posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które pomagają redukować stres oksydacyjny i wolne rodniki w organiźmie.
- sole wiążące pierwiastki cenne dla organizmu (m.in. wapń, potas, magnez, fosfor, sód, cynk, miedź, kobalt, nikiel, mangan, chrom) Jak często słyszymy “Nie pij kawy! Wypłuczesz się z magnezu!”? To najbardziej powszechny mit! A wywodzi się on z reklam suplementów magnezu. W artykułach naukowych wymienia się kawę jako istotne źródło magnezu! W analizie z 2011 roku, opublikowanej w Biological Trace Element Research możemy przeczytać: Źródłem magnezu w grupie wiekowej 19-29 lat okazały się w malejącej ilości: kimchi, tofu, ryż, i kawa. W grupie osób starszych kawa była już na pierwszym miejscu.
- witaminy z grupy B. Kawa zawiera 1-3 mg witaminy B3 na filiżankę i stanowi to 6-18% dziennej rekomendowanej dawki (w skrócie RDA).
- kwasy organiczne
- węglowodany
- białka
- kwasy tłuszczowe
- kwasy fenolowe