Burundi Bujumbura Bourbon 200g - Kawa Speciality - 86 SCA - Herman Novitz
Zapraszamy do zakupu doskonałej kawy palonej jasno pod metody alternatywne/przelewowe, tj.
- ekspresy przelewowe
- Drip
- Chemex
- Aeropress
- French Press
W rejonie Mpanga w Burundi położona jest stacja obróbki kawy kupowanej od lokalnych producentów. Mpanga słynie z tego, że często płaci farmerom powyżej ceny rynkowej, aby zadbać o kolejne dostawy wysokiej jakości. Dzięki tej polityce stacja nie tylko wspiera produkcję, ale także utrzymuje wysoki poziom sprzedawanych ziaren.
Kawa obrabiana jest naturalnie, poprzez suszenie na specjalnych, podwyższonych stanowiskach. Ziarna poddawane obróbce uprawiane są na wysokości 1800 m npm. Bujumbura Mpanga to umiarkowanie wytrawna moka o wyraźnychnutach gorzkiej i mlecznej czekolady, zrównoważonymi posmakiem owoców jak jagody i maliny. To słodka, delikatna i wyjątkowo zbalansowana kawa.
Burundi Bujumbura Bourbon - dane techniczne:
- Kraj pochodzenia - Burundi
- Rodzaj - 100% Arabica
- Stopień palenia - jasny
- Nuty smakowe - czekolada, gorzka czekolada, owoce, jagody, maliny
- Region - Bujumbura Mpanga
- Obróbka - naturalna
- Zbiór - 2022
- Wysokość uprawy - 1800 m n.p.m.
- Odmiana - Bourbon
- Punktacja SCA - 86
Ziarno wypalane jest w niewielkich partiach przez naszych rodzimych mistrzów i pasjonatów, z dbałością o cały proces. Dlatego otrzymują państwo kawę świeżą, kilkudniową (nie starszą niż 14 dni), przechowywaną w idealnych warunkach i pełną smaku. Aby zachować pełen bukiet smakowy, oferujemy kawę jasno paloną, idealną do parzenia w filtrze lub metodami alternatywnymi (ekspres przelewowy, drip, chemex, french press, aeropress).
Nasza kawa zapakowana jest w szczelną torbę kraft z zapięciem strunowym, dzięki czemu nie trzeba martwić się przesypywaniem jej do innego pojemnika. Opakowanie posiada wentyl, służący odpowietrzaniu kawy i odprowadzaniu gazów wytwarzanych przez ziarno po wypalaniu.
Na każdym opakowaniu znajdą państwo datę palenia. Aby móc cieszyć się najlepszym aromatem i walorami smakowymi, zalecamy spożyć produkt nie później niż rok od daty palenia.