Bursztyn na nalewkę (200 gram) bez miału, pyłu z wierceń i szlifowania
Jak przygotować nalewkę?
- Umyj bursztyn w gorącej wodze,
- Wsyp do buteleczki 2 l (w zależności od gramatury)
- Zalej czystym spirytusem (95%) na czas nieograniczony.
- Już po 10 dniach nalewka jest gotowa. Nie potrzeba jej przecedzać ani przelewać do innej butelki.
Na każde 10 g bursztynu 0.1l spirytusu - 10g - 0.1l/ 20g - 0.2l / 50g - 0.5l itd
Bursztyn w spirytusie nie rozpuszcza się się. Jedynie wydziela z siebie mikroskopijne cząsteczki, które zabarwiają spiritus na kolor złoty. Po około już 4-6 godzinach spirytus zmieni barwę na jasno brązową i nabierze zapachu żywicy - z każdym dniem coraz bardziej intensywną. Po wyczerpaniu nalewki kawałeczki bursztynu można pokruszyć młoteczkiem, a następnie ponownie zalać spirytusem. Ten sam bursztyn można wykorzystać na nalewkę tylko dwa razy
- Zapalenie płuc, oskrzeli - nalewką nacierać solidnie plecy i piersi
- W czasie trwania grypy - trzeba koniecznie często nacierać się bursztynem aby skrócić czas trwania choroby i uniknąć pogrypowych komplikacji
- Prawie w 100% można zabezpieczyć się przed grypą - codziennie rano wypić szklankę herbaty, do której należy wlać trzy krople nalewki bursztynowej
- Dolegliwości reumatyczne, korzonki - miejsca bolące mocno nacierać
- Stwierdzono również, że wszystkie niedomogi sercowe, jak osłabienie mięśnia sercowego, astma, bóle głowy, bez względu na jakim tle powstają zmniejszają się doraźnie przez nacieranie miejsc bolących watą nasączoną bursztynową nalewką