Buraki kiszone w plastrach można spożywać bezpośrednio ze słoika (plasterki cienkie i bardzo smaczne), sok można wypić lub buraczki wraz z sokiem wlać do barszczu i ugotować wyborny barszcz czerwony na zakwasie. Jest to również znakomity dodatek do dań mięsnych i sałatek.
Jesli cenisz sobie kwaszoną kapustę musisz koniecznie spróbowac tych kiszonych buraczków. Jest to przepyszna ambrozja wśród kiszonek – bardzo aromatyczna dzięki dodaniu przypraw (w tym czosnku). Plastry buraka same się zjadają – aż trudno się oderwać. Woda równiez jest smaczna i nie tak kwaśna jak woda od ogórków czy kapusty kwaszonej. Kiszone buraki nie są też tak znane i popularne jak kiszona kapusta czy kiszone ogórki. Jednak ze względu na swoje właściwości odżywcze i prozdrowotne kiszone buraki powinny na stałe trafić do menu każdego z nas.
Kiszone buraki nie są wynalazkiem naszych czasów – jednak chociaż uprawiano je już w starożytnym Rzymie i Grecji, historia milczy na temat tego, kto ukisił je po raz pierwszy. Pewne jest jedno: tej osobie zawdzięczamy naprawdę dużo. Kiszone buraki są bowiem źródłem wartościowych substancji odżywczych i mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Kiszone buraki – podobnie zresztą jak buraki surowe czy gotowane – są bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym witamin z grupy B, witaminy A, witaminy C, żelaza, wapnia, potasu czy fosforu. Kiszenie „dodaje im mocy” – dzięki temu, że zostały ukiszone, zawierają również m.in. kwas mlekowy oraz probiotyki.
- pomagają przy niedokrwistości
- wspierają odporność
- ułatwiają odbudowę flory bakteryjnej jelit np. po antybiotykoterapii
- wspomagają pracę wątroby i nerek
- wspierają procesy rekonwalescencji po chorobie
- regulują metabolizm i wspierają odchudzanie
- obniżają poziom złego cholesterolu
- mają właściwości przeciwwirusowe
- poprawiają koncentrację
- zwiększają wytrzymałość i wydolność, dodają energii
- działają jak afrodyzjak.
Buraczki wykonane przez rodzima firmę Global.