Burak liściasty (na botwinkę)
Burak liściasty uprawia się głównie z myślą o boćwince. Nie jest tak wymagający jak inne buraki oraz bardziej odporny na różne warunki. Charakteryzuje się dużymi liśćmi, które niekiedy mogą przybierać różnego rodzaju barwy. Korzeń za to jest długi i silnie rozgałęziony.
Zalety:
- Jest bogaty w witaminy C, A, B1 i potas.
- Można go jeść zarówno na surowo jak i przetworzonego,
- Ma właściwości odkwaszające organizm,
- Można je długo przechowywać.
Ciekawostki:
- Zawartość witamin C, A, B1 i kwasu foliowego, poprawia kondycję włosów, skóry oraz paznokci, oraz dobry dla kobiet w ciąży.
- Warto je sadzić tam, gdzie wcześniej rosły rzodkiewka czy sałata, a unikać miejsc gdzie rosły warzywa korzeniowe.
- Jedzony na surowo dostarcza większej ilości witamin.
- Młode liście buraków mają więcej wartości odżywczych niż ich korzenie.
- Nie lubi świeżego obornika.
Wysiew:
- Na zbiór wczesny wysiać ok. połowy kwietnia,
- na zbiór jesienno-zimowy - od końca maja do połowy czerwca.
- Odległość rzędów 30-40 cm.
- Przerywka po wzejściu roślin co 5-6 cm.