Burak ćwikłowy to wspaniałe warzywo, którego właściwości znane są od wielu lat.
Jest on cennym źródłem kwasu foliowego (substancja ważna dla kobiet planujących ciążę), witamin B6, B12, A i C a także żelaza, wapnia, magnezu.
Młode liście zawierają więcej białka i soli mineralnych niż korzenie. Korzeń zawiera białko, cukry, sole mineralne, witaminy z grupy B i witaminę C. Ma szczególnie znaczenie dietetyczne dzięki dużej zawartości błonnika, który wpływa dodatnio na trawienie oraz dzięki zawartości kwasu jabłkowego, cytrynowego, winnego i szczawiowego.
Dzięki zastosowanej specjalnej technologii obróbki, produkt zachowuje mnóstwo wysoko przyswajalnych minerałów i witamin oraz zawiera błonnik.
Produkt naturalny, bez sztucznych witamin, barwników, aromatów i konserwantów z zastosowaniem nanotechnologii.
Liofilizacja: proces polegający na usuwaniu wody z zamrożonego materiału na drodze sublimacji lodu, tzn. bezpośredniego jego przejścia w stan pary, z pominięciem stanu ciekłego. Utrwalone w ten sposób produkty zachowują wszystkie właściwości świeżych owoców i warzyw. Poza tym nie zawierają środków konserwujących.
Owoce i warzywa liofilizowane mogą być stosowane jako dodatek do:
- musli śniadaniowych,
- zup instant,
- deserów (kisiele, budynie, galaretki),
- herbat,
- produktów mlecznych,
- odżywek dla dzieci,
- wyrobów cukierniczych.
Dawkowanie:
1 łyżka stołowa na pół szklanki letniej lub gorącej wody. Produkt można również wykorzystać do przygotowania barszczu, może być gotowany.
Przeciwwskazania:
uczulenie na którykolwiek ze składników.
Skład: burak ćwikłowy, maltodekstryna.
Wartość odżywcza w (Nutritional value in) 100 g:
Wartość energetyczna 1579 kJ/ 372 kcal
Tłuszcz < 0,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone < 0,1 g
Węglowodany 87,81 g w tym cukry 41,1 g
Błonnik < 0,1 g
Białko 5,08 g
Sól 0,46 g