Burak czerwony
Beta vulgaris
Producent: Nanga
Forma: proszek
Kraj pochodzenia: Węgry
Pojemność: 1000g
Skład: Mielony korzeń buraka czerwonego 100%
Stosowanie: 2 łyżki proszku (20 g) to ekwiwalent jednego buraka. Warto spożywać 1-2 łyżki proszku dziennie.
Zdrowie: Sprawne krążenie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Zastosowanie: wsparcie wydolności, koncentracja, pamięć, energia, przed treningiem, po treningu
Burak czerwony (Beta vulgaris) – nazywany także burakiem ćwikłowym, jest to roślina warzywna z rodziny komosowatych, uprawiana na całym świecie. Główną częścią użytkową jest duży, bulwiasty korzeń o czerwono-fioletowym zabarwieniu. W jego skład wchodzą barwinki azotowe – betacyjany oraz betaksantyny – silne antyoksydanty wykazujące wielokierunkowe, korzystne oddziaływanie na organizm. Surowiec ten bogaty jest także w składniki mineralne: żelazo, wapń, fosfor, cynk oraz witaminy: A, PP, C, kwas foliowy i witaminy z grupy B. W medycynie ludowej burak ceniony był za wysoką wartość odżywczą oraz właściwości prozdrowotne, dlatego już w starożytności zaczęły powstawać pierwsze uprawy tej rośliny. Spożywanie go zalecano podczas oczyszczania organizmu, a także dla wzmocnienia serca i naczyń krwionośnych. Burak czerwony jest ważnym elementem diety sportowców, ponieważ substancje w nim zawarte dobrze wpływają na wydolność fizyczną oraz wspierają prawidłowe dotlenienie mięśni podczas wysiłku.
Właściwości prozdrowotne:
- Wspiera w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
- Podnosi wydolność fizyczną organizmu.
- Działa korzystnie na układ nerwowy i możliwości poznawcze organizmu.
- Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.