BURACZKI SUSZONE
Buraki są smacznymi, zdrowymi i niedrogimi warzywami. Konieczność czasochłonnej obróbki termicznej sprawia jednak, że sporadycznie goszczą na polskich stołach - najczęściej w postaci gotowych surówek z dodatkiem cukru. Wzbogacenie diety o te bulwiaste rośliny może być dużo prostsze z buraczkami suszonymi.
Buraczki w postaci suszonej w niczym nie ustępują tym świeżym. Są gotowe do spożycia, nie wymagają brudzenia się i doskonale wzbogacą smak barszczu, kaszotto lub sałatki. Dzięki odparowaniu wody zawierają całość dobroczynnych witamin i minerałów, wraz z betalainami - barwnikami wzmacniającymi odporność, łagodzącymi procesy starzeniowe i zapobiegającymi chorobom nowotworowym.
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna - 1263 kJ / 301 kcal
- Tłuszcz - 1,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
- Węglowodany - 49,3 g, w tym cukry - 2,3 g
- Błonnik 27,5 g
- Białko - 8,6 g
- Sól - 1 g
Zastosowanie
Zastępują świeże buraki przy gotowaniu różnorodnych potraw, zwłaszcza tradycyjnego barszczu czerwonego.
Składniki ;
- 100% burak czerwony suszony
Producent ; Targroch
Waga ; 5kg
Kraj pochodzenia ; Polska