Buraczek mielony - poznaj prawdziwego króla kuchni
Czerwony burak to z pewnością niekwestionowany król kuchni. Jego wyjątkowy smak i wiele walorów odżywczych sprawiają, że nie powinno zabraknąć go w żadnym domu. Nie zawsze można mieć w spiżarni świeży korzeń buraka, ale zawsze można skorzystać z buraka w postaci zmielonej.
Susz buraczany powstaje z warzyw najwyższej jakości, które przetwarzane i mielone są w całości dzięki temu proszek zachowuje naturalne walory smakowe. Poznaj zalety jakie posiada buraczek czerwony mielony.
Do czego dodawać buraczek czerwony mielony?
Mielonego buraka można stosować jako dodatek do koktajli, surówek, serów oraz przygotowywać na jego bazie pyszne barszcze i zupy. Może być też z powodzeniem wykorzystywany jako naturalny barwnik spożywczy do wielu dań. Piękny szkarłat ozdobić może sosy, majonezy lub ciasta.
Zdrowy i smaczny proszek z mielonego buraka poprawi smak potraw i pomoże uzupełnić niedobory minerałów w okresie zimowym. Z pomocą tego wyjątkowego produktu można zaskoczyć gości niezwykłymi potrawami.
Zupełnie inne użycie mielonego buraka, to barwienie nim ciast, kremów do tortów czy lukru. Często używany jest w cukiernictwie, ze względu na intensywny kolor, bowiem w zmielonej formie doskonale sprawdzi się jako naturalny barwnik.
Dlaczego warto mieć go zawsze pod ręką?
Suszony buraczek w formie proszku to przede wszystkim oszczędność czasu, którą należałoby poświęcić na jego uprzednie obranie oraz pokrojenie. Przemawia za nim również dostępność warzywa najwyższej jakości przez cały rok. Warto zwrócić uwagę również na jego szerokie zastosowanie, gdyż sprawdzi się doskonale zarówno jako dodatek do dań wytrawnych, jak i deserów.
Stosuj z ostrożnością
Proszek buraczany najlepiej nabierać łyżeczką, gdyż może lekko brudzić palce. Należy również uważać na zabrudzenie nim odzieży, która może być trudna do doprania. Suszony burak mielony nie wymaga poddawania obróbce termicznej. Może być dodawany do surowych koktajli i smoothie, a także stanowić element jadalnej i intrygującej dekoracji.
Informacje dodatkowe:
- Stosowanie: Zaleca się spożywanie 1-2 łyżek proszku dziennie. Mielony burak użyć można jako dodatek do jogurtów, koktajli, smoothies, płatków śniadaniowych, zup i sałatek. Wykorzystywany jest również jako naturalny barwnik.
- Skład towaru: buraczek mielony (min. 98%), stearynian wapnia - antyzbrylacz.
- Kraj pochodzenia: Polska
- Forma: jednorodne
- Zastosowanie: do sałatek, do koktajli i smoothie, do sosów i marynat, do ciast i wypieków, do zup, do dań wegetariańskich i wegańskich
- Smak: łagodny
- Kształt: mielone
- Opis towaru: Słodki smak buraka ćwikłowego ukryty w skoncenrtowanej formie suszu powstaje z warzyw najwyższej jakości z zachowaniem jego naturalnych właściwości zdecydowanie można zaliczyć do naszych lokalnych superfoods. Burak jest świetnym źródłem beta-karoteu i betalainy. Świetny dodatek do barszczu, zup, ciast czy koktajli owocowo-warzywnych. Wykorzystać go można również jako naturalny barwnik.
Poznaj nas!
Zapraszamy
#teamplanteon