Buraczek czerwony sok w proszku 5kg
Zawstydzone warzywo
Burak czerwony jest smacznym i bardzo popularnym warzywem. Spożywamy pod wieloma postaciami – jako składnik surówek, zup czy dań mięsnych. Smak surowych warzyw jest lekko ziemisty, jednak po odpowiednim przyrządzeniu staje się pełny i wyrazisty.
Kolejnym z powodów, dla których buraki są poddawane obróbce termicznej jest to, że z natury są one twarde. Świetnym rozwiązaniem jest zatem przygotowanie soku z buraków.
Źródło składników odżywczych w czerwonym kolorze.
Burak czerwony kryje w sobie bardzo wiele cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Zawiera między innymi witaminy z grupy B (w tym bardzo cenny - przede wszystkim dla kobiet w ciąży - kwas foliowy) oraz witaminy C, A, E i K.
Ponadto jest bogaty w żelazo, potas, magnez, wapń, błonnik oraz wiele innych składników pozytywnie wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Zawiera także antocyjany oraz flawonoidy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Bardzo często sok z buraka jest polecany osobom cierpiącym na anemię.
Doskonały barwnik naturalny
Burak czerwony w proszku to wspaniała baza do barwienia bardzo wielu potraw oraz wypieków. Staje się tak dzięki zawartości bardzo cennej betaniny. Dodany do ciasta naleśnikowego pozwoli uzyskać nietuzinkowy kolor. Doskonale sprawdzi się także do barwienia kremów do tortów oraz jako baza do barszczu. Świetnie komponuje się także w zdrowszych alternatywach popularnych ciast, między innymi w brownie z buraka z musem truskawkowym.
Surowe bogactwo
Buraki w postaci surowej są najzdrowsze i zawierają najwięcej cennych składników. Świetnym pomysłem jest zatem picie soku z buraka. Możemy urozmaicić jego smak poprzez dodanie jabłka, marchwi lub szczypty pikantnej lub słodkiej papryki. Takie rozwiązanie jest bardzo wygodne i zdrowe. Należy jednak pamiętać, że sok z buraka powinniśmy pić regularnie, ponieważ tylko wtedy przyniesie nam oczekiwane rezultaty.
Połączenie idealne
Sok z buraka, ze względu na bardzo charakterystyczny smak, nie ma zbyt wielu zwolenników. Dlatego warto wiedzieć, że dodanie do niego soku z grejpfruta, cytryny czy pomarańczy pomoże zniwelować nieprzyjemny, ziemisty posmak. Doskonałym dodatkiem jest także natka pietruszki, bazylia, imbir czy mięta.
Informacje dodatkowe:
- Składniki: maltodekstryna, 45% sok z buraka czerwonego.
- Forma: proszek
- Smak: kwaśny
- Opis towaru: Słodki smak buraka ukryty w skoncentrowanej formie suszu powstaje z warzyw o najwyższej jakości. Jest świetnym źródłem beta-karoteu i betalainy. Stanowi doskonały dodatek do barszczu, zup, ciast oraz koktajli owocowo-warzywnych. Często stosowany jest jako naturalny barwnik.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasionasezamu, orzeszkiziemne oraz orzechy.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie poglądowe / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu, a kolory mogą różnić się w zależności od typu i ustawień monitora.