Powyżej zakupów za 100zł - Czekolada GRATIS!
Bułka tarta Prymat przygotowana jest z mąki pszennej i to za jej sprawą panierki i ciasta nie przypalają się. Po namoczeniu staje się odpowiednio kleista, a więc panierowanie przebiega bardzo szybko i wygodnie. Ponadto wydziela apetyczny aromat i ma złocisty kolor. Bułka tarta Prymat długo zachowuje świeżość, ponieważ jest odpowiednio suszona i rozdrabniana.
Czy wiesz że...
Bułki tartej nie może zabraknąć w klasycznej polskiej kuchni. Jest niezastąpiona podczas tradycyjnej sztuki gotowania, o czym przekonała się już każda gospodyni. Jej najbardziej znana odmiana to bułka tarta jasna, którą przygotowuje się z mąki pszennej. Co ciekawe, nie jest to produkt dostępny wszędzie. Nie znają go choćby w Holandii czy Norwegii. Bułkę tartą szczególnie docenia się za granicą, gdy próba przyrządzenia domowego schabowego staje się niemal niemożliwa.
Zastosowanie:
Używana jest przede wszystkim jako składnik panierki do mięsa drobiowego, wieprzowego, ryb, krokietów i serów. Zarumieniona na maśle podkreśla smak gotowanych warzyw, takich jak fasolka szparagowa, brokuły czy kalafior. Sprawdza się także przy pieczeniu - posypanie formy bułką tartą sprawia, że ciasta, pasztety czy pieczeń nie będą przywierać do dna. Dosypanie już niewielkiej ilości bułki do mięsa mielonego lub sosu zwiększa jego gęstość i spoistość. Bułka tarta łatwo wchłania wodę, dlatego zaleca się przechowywanie jej w odpowiednio suchym miejscu.