Oryginalna nazwa : Weizengrütze fein braun
Bulgur (tur. bulgur; arab. برغل, burghul) – rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, najczęściej pszenicy twardej, sporządzony z gotowanych i następnie wysuszonych ziaren zboża, często używany w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. Z powodzeniem może zastępować kuskus lub ryż. Przez namoczenie w mleku i pokrycie mąką uzyskuje się z niego tradycyjny turecki kuskus. Bulgur występuje w trzech odmianach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej. Drobnoziarnisty bulgur wykorzystuje się zazwyczaj w sałatkach, zupach i warzywach faszerowanych, a średni i gruboziarnisty stanowi bazę dla pilawów.
Skład : ziarno pszenicy.
Alergeny : gluten.
Producent : Ramos Agro Sanai ve Ticaret ltd. Sti.
Kraj pochodzenia : Turcja
DATA WAŻNOŚCI : 07/2025
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 1457kJ/348kcal
- Węglowodany: 65,00g
- w tym cukry: 0g
- Białko: 12,80g
- Tłuszcz: 4,00g
- w tym tłuszcze nasycone: 0,30g
- Sól: 8mg