Bułczanka - dla tych, co lubią słodki smak bułki i wyrafinowany aromat ziela angielskiego
Drodzy Państwo chcielibyśmy przedstawić Państwu żymlok, zemlok, zemlouk czyli po naszemu bułczankę :D. W niewielu miejscach w lubuskim można ją dostać, jest prawdziwym unikatem, chociaż długą tradycję ma. Bardzo popularna jest w Wielkopolsce i na Śląsku, choć słuchy o niej doszły nas nawet w stolycy.
Bułczanka posiada bardzo charakterystyczny smak. Doskonale wyczuwalne jest w niej ziele angielskie, a prawdziwa poznańska bułka, która jest wypełnieniem, nadaje jej słodkiego posmaku. Jeżeli jeszcze nie mieliście przyjemności z tą "panienką" lub z tym "kawalerem" koniecznie musicie to zmienić. U nas "bułka" ma już swoich wiernych fanów.
Bułczanka od czerwca 2020 jest na zacnej Liście Produktów Tradycyjnych.
Skład: bułka poznańska 64 %, mięso wieprzowe 10 %, tłuszcz wieprzowy 10 %, skórki wieprzowe 10 %, krew wieprzowa 5 %, sól, pieprz ziołowy, majeranek, ziele angielskie, cukier.
Przechowywać w warunkach chłodniczych. Spożyć w przeciągu 5 dni.
Rodzaj opakowania: VACUM
Waga produktu: +/- 500 G
SALCUM-FIXUM to mała rodzinna firma, położona w Sulechowie, w województwie lubuskim. Od 2013 produkujemy wędliny i przetwory mięsne z wykorzystaniem naturalnych składników. Bazujemy na surowcu pochodzącym z małych gospodarstw. W swojej ofercie posiadamy również wyroby ze świni złotnickiej, hodowanej w sposób naturalny. Surowiec, z którego korzystamy, poddawany jest procesowi długotrwałego peklowania z zastosowaniem ziół. Wędzenie odbywa się wyłącznie w sposób naturalnym, w tradycyjnej wędzarni, na drewnie olchowym. Do wędzenia nie używamy trocin ani dymogeneratorów. Nie znajdziecie u nas gotowych mieszanek przypraw, mielimy i komponujemy je sami. Nieustannie się rozwijajmy, testując nowe smaki. Staramy się wciąż wymyślać coś nowego, aby trafić w coraz bardziej wymagające podniebienia konsumentów. Nigdy nie „zjeżdżamy” z jakości. Nigdy też nie staniemy się komercyjnymi wytwórcami! Co to, to nie!
W 2020 roku ruszyliśmy z dość nietypową inicjatywą, mianowicie zaadaptowaliśmy nasz ogród na grillowisko. W związku z tym w sezonie letnim od piątku do niedzieli zapraszamy Was do SIVY DYM GRILL & CHILL, aby w zaciszu ogrodu i w towarzystwie naszych kotów, skosztować produktów Salcum-Fixum podanych prosto z grilla oraz napić się lokalnych trunków.
Także ten , tego, no … tak w telegraficznym skrócie, to tyle o nas.Jeżeli chcecie dowiedzieć się o więcej, zajrzyjcie na naszego Facebooka.