Brzoskiwnie suszone 1kg Makar
Brzoskwinie (Prunus persica) suszone to nic innego jak wysuszone owoce najczęściej nektaryn, które spośród rodziny brzoskwiniowych najlepiej nadają się do tego celu. Brzoskwinie suszone to smaczny i zdrowy przysmak, który jest dobrym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Możesz je jeść same lub dodawać do różnych potraw i deserów.
Składniki odżywcze w brzoskwiniach suszonych
- Liczne są polifenole roślinne, które są pomocne w profilaktyce antynowotworowej
- Spore ilości błonnika (zwłaszcza pektyn) przeciwdziałają zaparciom i dobrze oczyszczają jelita z toksyn i wszelkich złogów. Błonnik pomaga też zmniejszyć poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów.
- Duża zawartość potasu pomaga zwalczać skurcze mięśniowe, ich napięcie, zmęczenie ale też usprawnia pracę serca i całego układu krwionośnego. Potas również doskonale obniża ciśnienie tętnicze.
- Brzoskwinie zwiększają produkcję czerwonych krwinek (dużo witaminy A i żelaza) - dlatego pomagają walczyć z anemią.
- Licznie obecne witaminy z grupy B (niacyna, kwas foliowy) wspomagają układ nerwowy i właściwe funkcjonowanie mózgu. Witamina B3 (niacyna) w "kooperacji" z obecnym borem pomagają złagodzić objawy menopauzy u kobiet przez wzmożenie produkcji estrogenu.
- Spore ilości beta-karotenu (prowitaminy A) wspomagają prawidłową pracę oczu (zapobiegając zaćmie), poprawiają wygląd skóry, włosów, przeciwdziałają szkodliwemu działaniu promieni słonecznych.
- Spore ilości potasu, fosforu, wapnia, boru, żelaza, cynku, selenu stanowią o zasadotwórczym potencjale owoców.
- Nie zawierając tłuszczy i sodu suszone brzoskwinie obniżają poziom cholesterolu LDL.
- W 100g suszonych moreli znajduje się witamina A 7430 j.m., potas 1760 mg, fosfor 120 mg, wapń 86 mg.
Zastosowanie suszonych brzoskwiń
Suszone owoce są świetne jako przekąska. Po namoczeniu w wodzie i rozdrobnieniu nadają się do owsianki, deserów, ciast.
Oto kilka pomysłów na ich wykorzystanie:
- do ciast i ciasteczek: brzoskwinie suszone pasują do ciast z kruszonką, babeczek, muffinów. Można je również pokroić w cienkie paseczki i posypać ciasto przed pieczeniem.
- do sałatek i dań mięsnych: brzoskwinie suszone doskonale komponują się z kurczakiem, cielęciną lub czerwonym mięsem. Możesz dodać je do sałatek, sosów lub potraw z grilla.
- do herbaty lub kawy: brzoskwinie suszone nadają aromatu i słodkości do herbaty lub kawy, a także mogą być ciekawym dodatkiem do drinków.