Brzoskwinia "Rakoniewicka"
- Sadzonka z gołym korzeniem, gotowa do posadzenia,
- Wysokość (bez korzenia/donicy) : 140 - 170cm,
*Nasze rośliny pochodzą z profesjonalnych szkółek. Ich uprawa odbywa się pod nadzorem Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Każda roślina posiada paszport.
Brzoskwinia Rakoniewicka jako drzewo rośnie dość silnie. Brzoskwinie są wytrzymałe na mróz. Odmiana brzoskwini Rakoniewickiej daje średniej wielkości owoce, zielonkawożółte, z intensywnym, dość dużym karminowym rumieńcem. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia jak i owoce brzoskwini nadają się na różnego rodzaju przetwory. Pestki wykorzystuje się do produkcji podkładek. Brzoskwinie Rakoniewickie są bardzo smaczne, soczyste i aromatyczne. Brzoskwiń można spodziewać się w połowie września.
Odmiana mrozoodporna
Brzoskwinię uważa się za jeden z najsmaczniejszych owoców na świecie. Prócz tego odznacza się dużą wartością odżywczą. Brzoskwinie posiadają bardzo dużą zawartość witaminy A , oczywiście ustępuje tylko morelom. Stanowi ozdobę każdego zestawu owoców świeżych podawanych na deser, jak również wspaniały surowiec do najsmaczniejszych kompotów.
Dojrzałość zbiorcza - druga połowa sierpnia
Odmiana: średniowczesna
Owocowanie: połowa września
Rozstawa: 2-3m X 4-4,5m = ok. 741-1 250szt./ha
Pielęgnacja: Nowo posadzonym drzewkom wiosną przycinamy gałązki o 1/3 ich długości, w celu przywrócenia równowagi pomiędzy korzeniami a częścią nadziemną oraz nadanie odpowiedniego kształtu koronie młodego drzewka. Drzewka sadzone jesienią przycinamy podczas pierwszej wiosny
- Stanowisko: słoneczne
- Mrozoodporność: -30°C
- Wymagania wodne: umiarkowana wilgotność
- Odczyn gleby: obojętny
- Preferencje glebowe: żyzna
- Docelowa wysokość: od 3,5m do 4,5m
- Dojrzałość zbiorcza: lato
- Kolor owocu: pomarańczowy
- Smak: słodko-kwaśny
- Podkładka: Rakoniewicka
- Samopylność: samopylna
- Przydatność do spożycia: deserowe
Obok pokazowe zdjęcie rośliny.
Jak prawidłowo posadzić roślinę ?
1. Oczyszczanie terenu.
Każde stanowisko przed posadzeniem roślin w ogrodzie powinno być dokładnie oczyszczone. Należy pozbyć się kamieni, odpadków a także darni utrudniającej pracę. Podłoże należy odchwaścić.
2. Przygotowanie dołka.
Po oczyszczeniu można przystąpić do wykopania dołka. Warto mieć w pobliżu zapas podłoża, gdyż prawie zawsze po wykonaniu zabiegu go brakuje. Dołek wykopuje się tak, aby był nieco szerszy i głębszy od bryły korzeniowej. Na dnie warto umieścić warstwę kompostu lub żyznego, zasobnego w składniki pokarmowe podłoża.
3. Umieszczenie roślin w dołku i przekopywanie.
Roślinę umieszcza się w dołku unikając wyginania i łamania korzeni. Korzenie nie mogą także zawiać się ku górze. Drzewa i krzewy należy trzymać prosto i systematycznie obsypywać je ziemią. Później konieczne może okazać się przywiązanie do palika. Podłoże wokół rośliny należy dokładnie udeptać. Powstanie charakterystyczna misa. Na razie można ją pozostawić.
4. Prace pielęgnacyjne.
Posadzoną roślinę trzeba dokładnie podlać. W tym wypadku nie należy żałować wody – okaz musi szybko przystosować się do nowych warunków. Po podlaniu należy dosypać ziemi tak, aby poziom gruntu był wszędzie równy (podłoże trochę opadnie). Jeśli zabieg wykonuje się jesienią, dodatkowo zaleca się usypać grubą warstwę ściółki lub roślinę kopczykować. Prawidłowe sadzenie zwiększa szansę, że zieleń będzie zdrowo i harmonijnie rozwijać się.