GARNEK ŻELIWNY EMALIOWANY SOLIDNY BRYTFANNA 4,5 L
Garnek żeliwny emaliowany jest doskonały do przygotowania dań kuchni "slow cooking", która polega na długim, spokojnym smażeniu i duszeniu w niskiej temperaturze.
SPECYFIKACJA TECHNICZNA:
- Pojemność: 4,5 l
- Średnica garnka: 26 cm
- Średnica dna: 20 cm
- Wysokość: 11,5 cm
- Marka: Belis
- Linia: Queen Line
- Kolor: czerwony
DLACZEGO WARTO WYBRAĆ TEN GARNEK?
- Garnek ma piękny, czerwony kolor na zewnątrz i kremowy w środku, doskonale prezentuje się w kuchni.
- Żeliwny korpus garnka jest ciężki, solidny i posiada grube dno, co za tym idzie potrawy, będą nagrzewać się w nim równomiernie, a temperatura na długo utrzyma się w naczyniu.
- Uchwyty są wykonane z dokładnie takiego samego materiału co naczynie, można więc cały garnek wkładać do piekarnika.
GARNEK NA KAŻDY RODZAJ KUCHENKI
Naczynie można bez obaw używać na każdej kuchence:
- indukcyjnej
- gazowej
- elektrycznej
- halogenowej
- ceramicznej
ZALETY POWŁOKI EMALIOWANEJ
- Powłoka emaliowana jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia — nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji.
- Naczynia z powłoką emaliowaną są całkowicie bezpieczne dla alergików, zaleca się gotowanie w nich także dzieciom i osobom starszym.
- Emaliowana powłoka nie posiada mikro szczelin, w których mogłyby rozwijać się bakterie.
- Naczynia z powłoką emaliowaną dobrze znoszą wysokie temperatury, mogą być używane nawet w piekarniku.
- Emalia jest bardzo wytrzymała i odpowiednio traktowana przetrwa w całości wiele lat.
- Garnki emaliowane sprawdzą się do przechowywania żywności
WAŻNE !
Warto zadbać o naczynia emaliowane, aby posłużyły nam na długie lata.
- W naczyniach nie zalecamy używać stalowych przyborów kuchennych, zamiast tego polecamy akcesoria silikonowe lub drewniane.
- Garnki emaliowane należy myć miękką gąbką i delikatnym środkiem myjącym.
- Resztki potraw przyschnięte, lub przypieczone do dna naczynia należy odmoczyć w gorącej wodzie z detergentem.
- Nie wolno nagrzewać pustego garnka, należy unikać całkowitego odparowania cieczy z gotowanej potrawy.
Wskazówki dotyczące użytkowania garnków na kuchence indukcyjnej:
W celu zachowania wysokiej jakości powłoki emaliowanej zacznij gotowanie od średniej mocy kuchenki indukcyjnej i stopniowo ją zwiększaj.
Używanie maksymalnej mocy kuchenki bezpośrednio na zimny garnek może uszkodzić naczynie.
Zachęcamy do zapoznania się z instrukcją obsługi płyty indukcyjnej. W każdej instrukcji płyty znajduje się osobny podpunkt dotyczący użytkowania garnków emaliowanych (nazywane są również garnkami z wielu warstw lub garnkami z mieszanych materiałów).
MARKA BELIS
Garnki w całości produkowane są w czeskiej fabryce Belis.
Fabryka zajmuje się produkcją naczyń emaliowanych od 1951 roku i jest pionierem wśród producentów wysokiej jakości naczyń emaliowanych.
Fabryka mieści się w Czechach w mieście Czeskie Budejovice.