Brytfanna żeliwna emaliowana JADWIGA 4L 29 cm
Ciesz się długo ciepłym daniem!
Brytfanna żeliwna cechuje się przede wszystkim doskonałym przewodnictwem ciepła. Materiał z którego garnek został wykonany równomiernie rozprowadza ciepło po całej powierzchni, wolno się rozgrzewa i wolno stygnie. Stawiając brytfannę z gorącą potrawą na stole, masz pewność że jedzenie długo pozostanie ciepłe. Bez potrzeby dodatkowego podgrzewania.
- zastosowanie: piekarnik, kuchenka indukcyjna, kuchenka gazowa, ogniowa, ceramiczna, poleca się zwłaszcza do dłuższego duszenia potraw
Przyrządzanie dań w żeliwnych garnkach wpływa na jakość smażenia czy pieczenia. Różnią się od garnków aluminiowych, które nagrzewają się błyskawicznie i tak samo szybko stygną.
Uniwersalność i ponadczasowość
Garnek żeliwny z pokrywą doskonale nadaje się nie tylko do piekarnika, ale i do wszystkich typów kuchenek - indukcyjnych, ogniowych, gazowych czy ceramicznych. Brytfanna została wykonana metodą ciśnieniowego odlewu płynnego żeliwa nie zawierającego żadnych chemicznych dodatków. Całość wykonania wpływa na jego trwałość.
Żeliwo jako materiał - słynie z wysokiej bezwładności cieplnej, trwałości. Natomiast wysokiej jakości zewnętrzna powłoka emaliowana z odporności na wysokie temperatury, zarysowania mechaniczne oraz zadrapania.
Specyfikacja:
- pojemność: 4 litra
- szerokość: 22,5 cm
- długość: 29 cm
- długość z uchwytami: 37 cm
- wysokość całkowita: 14 cm
- kolor: szary
- materiał: żeliwo
- powłoka zewnętrzna: emaliowana
- zastosowanie: piekarnik, kuchenka indukcyjna, kuchenka gazowa, ogniowa, ceramiczna, poleca się zwłaszcza do dłuższego duszenia potraw
Producent: Emalia Rybnik
Kod produktu: 5907564502986
UWAGA! Żeliwa nie należy myć w zmywarce!
Instrukcja Użytkowania Naczyń Żeliwnych
- Przed pierwszym użyciem naczynie żeliwne należy umyć wodą z dodatkiem łagodnego detergentu, następnie przy użyciu ścierki lub miękkiej gąbki osuszyć;
- Następnie wskazane jest natarcie naczynia tłuszczem jadalnym;
ZALECENIA
- Naczynie żeliwne przed pierwszym użyciem należy wypalić;
- Żeliwo trzeba nagrzewać stopniowo, stąd nie zaleca się używania palnika typu Boost, gdyż za szybko rozprężające się żeliwne naczynie może ulec uszkodzeniu;
- Zaleca się używać drewnianych bądź syntetycznych przyborów;
- Zalecamy używać ochronnych rękawiczek podczas kontaktu z naczyniem;
- Po każdym użytkowaniu naczynie żeliwne dokładnie wyczyścić oraz raz na jakiś czas przetrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym;
OSTRZEŻENIA
- Ponieważ żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko i długo zachowuje ciepło, nie należy stawiać gorących naczyń bezpośrednio na blacie lub stole;
- Rozgrzanych naczyń żeliwnych nie wolno też namaczać, oraz przetrzymywać w wilgotnym miejscu, gdyż mogą zardzewieć;
- Naczyń należy używać zgodnie z ich przeznaczeniem;
- Chronić przed dziećmi;
Produkty marki Emalia Rybnik, których historia sięga połowy XVIII wieku, mają głęboko zakorzenioną tradycję, bazująca na wielopokoleniowym doświadczeniu w produkcji garnków oraz naczyń emaliowanych. Wyjątkowa jakość pozwoliła marce dotrwać do czasów współczesnych i nie zginąć w tłumie konkurencyjnych produktów. Wyroby tej marki doceniane są za niezwykłą trwałość, odporność i niezawodność.