O aukcji:
Na sprzedaż posiadamy - ŚWIEŻA BRUKIEW, KARPIEL , KWACZEK ŻÓŁTA KASZUBSKA POLSKA - smaczna, twarda i soczysta!!!( od stałego rolnika od ponad 10 lat!!!)- ŚWIEŻE ZBIORY!!!
Kupując 1 szt - kupują Państwo 5 KG ŚWIEŻA BRUKIEW ŻÓŁTA KASZUBSKA
Sposób przechowywania; Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu np. w piwnicy lub w lodówce (aby dłużej przechowywać najlepiej owinąć folią spożywczą )
CIEKAWOSTKA:
Jest to lubiące chłód warzywo.
W smaku przypomina skrzyżowanie trzech następujących warzyw: kalarepy, rzodkiewki i kapusty.
Można ją jeść na surowo, kisić, dusić bądź gotować. Z brukwi możesz przygotować pyszną surówkę bądź zapiec ją w sosie beszamelowym. Z tej rośliny przyrządzisz smaczne zupy lub zapiekanki. Warzywo to można również faszerować mięsem.
To sycące i niskokaloryczne warzywo, może stać się składnikiem diety osób dbających o linię.Brukiew zawiera także
glukozynolaty
, czyli
substancje antyrakowe.
Zupa z żółtej brukwi :
Zalicza się ją do warzyw, które mają jedno z największych działań przeciwnowotworowych.
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-02-28 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Zupa z brukwią i gęsiną; widoczne kawałki mięsa gęsi, brukiew pokrojona w podłużne paski, krojona marchew i ziemniaki
Kształt:
Podłużne kawałki brukwi o wymiarach 3-5 cm długości, małe kawałki mięsa, okrągłe kawałki marchwi i kostki ziemniaków
Rozmiar:
Danie mieści się w głębokim talerzu
Barwa:
Złocisty kolor brukwi, brązowy mięsa, pomarańczowe kawałki marchwi oraz żółte ziemniaków
Konsystencja:
Płynna z kawałkami brukwi, mięsa, marchwi oraz ziemniaków
Smak:
Smak słodkawy, zapach brukwi i majeranku
Dodatkowe Informacje:
Podaje się jako danie główne, bardzo smaczna potrawa jednogarnkowa
Wartości i właściwości brukwi
Zawiera wiele witamin, między innymi: A, B1, B5, B6, B9, B12, C, D i minerałów: wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka i jod. To doskonałe źródło beta-karotenu. Brukiew działa bakteriobójczo, wzmacniająco i moczopędnie. Pomocna jest w takich chorobach jak zapalenie układu moczowego czy trądzik. Przeciwdziała również wypadaniu włosów.
Wiele właściwości posiada sok z rzepy. Zaleca się pić go podczas takich schorzeń jak katar, przeziębienie czy angina.
Jak należy zrobić ten sok? :
Otóż, musisz wydrążyć warzywo i do środka wsypać trochę cukru (1/3 szklanki wystarczy). Po kilku, około 5-6 h wytworzy się drogocenny dla zdrowia sok.
Pierwsza wzmianka o tym warzywie pochodzi z 1620 roku. W swoim dziele Prodomus wspomina o niej szwajcarski botanik
Gaspard Buhin.