Podpuszczka do serów
Browin
Podpuszczka do serów produkcji Biowin to produkt całkowicie naturalny. Ten preparat enzymatyczny uzyskany został w wyniku w pełni kontrolowanej fermentacji specyficznych szczepów grzybów Rhizomucor miehei. Cechuje go bardzo duża wydajność - zaledwie 1g podpuszczki wystarcza na 10 litrów mleka. Podpuszczka mikrobiologiczna jest produktem całkowicie wegetariańskim. Istnieją także jej wersje wegańskie w płynie.
Zastosowanie
- Podpuszczka do sera jest używana w procesie jego produkcji. W celu prawidłowego zastosowania należy obliczyć i odmierzyć dawkę proporcjonalną do użytej ilości mleka, a następnie rozpuścić ją w 50 ml wody. Tak rozpuszczona podpuszczka powinna zostać dodana we właściwym momencie - czas ten różni się w zależności od rodzaju sera. Całość należy wymieszać i pozostawić do powstania skrzepu.
Zalety
- Podpuszczka do sera dostępna jest w opakowaniu liczącym 5 x 1 g. Podobnie jak inne produkty Biowin, cechuje się wysoką jakością oraz bardzo przystępną ceną. Warto zakupić wraz z nią także wzbogacające smak mieszanki ziół do serów. Z innych produktów tego typu w domowej kuchni zastosowanie znajdą m.in. saletra potasowa, drożdże winiarskie z pożywką oraz drożdże gorzelnicze Turbo.