Botwina na zupę 480g
marka: Krokus
Botwina na zupę 480g
Aby przygotować botwinę na zupę pozyskujemy młode liście i korzenie buraczków z najbliższych okolic. Surowiec trafia do nas bezpośrednio po zebraniu, liście są od razu cięte i blanszowane. Dodajemy uparowane buraczki. Całość zalewamy w słoju odrobiną zalewy z wody, soli, cukru, kwasu mlekowego i pasteryzujemy. Liście i buraczki są jędrne. Całość idealnie nadaje się na przygotowanie botwinki lub chłodniku.
Aby przygotować zupę botwinkę wystarczy słoik botwiny połączyć z 1 l rosołu. Można dogotować ziemniaki lub przygotować ziemniaki dobierane, ewentualnie zabielić śmietaną, dosolić, dopieprzyć, posłodzić do smaku. Z naszej botwiny na zupę można równie szybko przygotować chłodnik – słoik połączyć z litrem kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego, dodać starte na grubych oczkach rzodkiewki i ogórki, ewentualnie dodać klika łyżek buraczków tartych KROKUS, posiekany koperek. Zarówno chłodnik jaki botwinkę można podawać z gotowanymi jajkami.
Botwina na zupę:
- Młode liście i korzenie buraczków ćwikłowych
- Botwinka lub chłodnik w 20 min
- Botwinka przez cały rok
- Tylko 22 kcal w 100 g produktu
Składniki
liście (55 %) i korzeń (25 %) buraka ćwikłowego, woda, kwas mlekowy - regulator kwasowości, cukier, sól.
Tabela wartości odżywczych Wartość energetyczna
w 100g produktu
22kcal
95kJ
Tłuszcz, w tym: 0g - kwasy tłuszczowe nasycone 0g Węglowodany, w tym: 3,8g - cukry 1,5g Błonnik 0g Białko 1,8g Sól 0,5g Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze od 0 °C do 30 °C
Kraj producenta
Polska